BIH

HABIBA AJDARI, MAJKA UBIJENOG VERNERA Proklinjem Turkovića, to je monstrum!

ISPOVIJEST U samoći čeka pravdu

A. ALJIMI

10.4.2015

Habiba Ajdari (72), majka Vernera Ajdarija (33), kojeg je svirepo ubila zločinačka organizacija Zijada Turkovića, provodi dane u samoći čekajući pravdu i presudu optuženima koja je zakazana za narednu sedmicu. U selu Karaula kod Travnika naša ekipa posjetila je staricu koja čuva uspomenu na svog jedinca. Iako joj je rođeno prezime Salkica, uzela je prezime Ajdari u sjećanje na svog sina. Brojne fotografije ubijenog Vernera stalno je podsjećaju na tragediju koju je doživjela.   

Uskoro presuda

- Proklinjem Turkovića, to je monstrum koji majke ostavlja bez djece. Cijeli život radila sam u Švicarskoj i odgajala to dijete. Kuća mi je pusta, nemam više nikoga. Ubio mi je nedužnog sina. Ko će meni vrata otvoriti kada mog Vernera više nema? I za Bajram samo dođe rođak Samir, koji je odrastao s mojim Vernerom. On mu jedini i na mezar ode, jer ja ne mogu zbog bolesti - kaže Habiba grcajući u suzama.

verner-ajdari
Verner Ajdari: Mučki ubijen

Ona sa strepnjom očekuje drugostepenu presudu Turkoviću i njegovoj zločinačkoj organizaciji, koja će biti izrečena 16. aprila. Do tada, za nju je svaki dan pakao koji iznova proživljava.

- Ne znam hoću li smoći snage da dođem na izricanje. Da mi je nekako da se zamaskiram, da me zločinci ne prepoznaju. Kada sam posljednji put bila na suđenju, Turković me zvao preko mikrofona i rugao mi se pred svima, a Milenko Lakić mi se smijao. Zar da se tako ponašaju prema staroj ženi? Za njih je svaka kazna osim smrtne mala, a najviše bih voljela da ja Turkoviću presudim – nastavlja ogorčena majka.

Kako kaže, zbog patnje dijabetes joj se pogoršao pa joj je, uz tešku srčanu bolest, zdravlje veoma ugroženo i jedva se kreće.

Imao novac

- Neka je proklet dan kada je Verner upoznao Marija Tolića (ubijen zajedno s Ajdarijem u kući na Bistriku 2010., op. a.) na Vlašiću. Zašto ga je čekao u autu tri sata? Turković je došao po njega i odveo ga u kuću da ga Lakić mučki ubije – u očaju nam govori Vernerova majka.

samir-mezar-ajdari
Rođak Samir pored Vernerovog mezara 

Ona je nadalje otkrila da je njen sin imao novac te da je luksuzno živio, jer su ona i njena sestra cijeli život radile u Švicarskoj.

- Sestra i ja živjele smo za njega, sve smo mu davale. Što je poželio, to je imao. Imao je i lijepu kuću. Oni su znali da ima novca, zbog toga su se i družili s njim da bi ga iskoristili. Ostao je rokovnik u kojem je pisalo koliko mu je ko dugovao. Moj sin nije bio kriminalac niti je ikada bio uhapšen. Volio je putovati. Molila sam ga da se oženi, a on mi je govorio da još nije našao finu djevojku – kaže Habiba.  

U noći kada je ubijen, Ajdari je bio nedostupan na mobitel, a čim se sutradan nije javio, Habiba je osjetila da mu se nešto ružno desilo.

- Tražila sam ja svoje dijete više od osam mjeseci, a zločinci su znali gdje su ga ukopali. U očaju sam se obraćala hodžama, popovima i vidovnjacima, nadajući se da će mi neko reći da je živ. Kada su pronašli grob, tijelo nije bilo kompletno. Životinje su mu raznijele dijelove tijela – jecajući govori Habiba.

zijad-turkovic-24
Turković: Naređivao likvidacije

Da su Tolić i Ajdari ubijeni, otkriveno je tek nakon hapšenja Hajrudina Memovića, svjedoka pokajnika i nekadašnjeg člana Turkovićeve grupe. On je uhapšen kada je od porodice Tolić tražio novac u zamjenu za informacije o nestalim Ajdariju i Toliću, ali ga je policija uhapsila. Turkovićeva zločinačka organizacija ubila je i Mithata Mekića Mikija, njegovu trudnu djevojku Lusiju Salas Kortez i Rajka Milovanovića. Prvostepeno su osuđeni i za još nekoliko teških krivičnih djela.   

Šejla znala za zločine

Isljam Kalender i Sead Dumanjić, koji su bili krucijalni svjedoci u predmetu protiv zločinačke organizacije, kazali su da je Turkovićeva supruga Šejla znala i bila umiješana u mnoga krivična djela zločinačke organizacije supruga. Oni su izjavili da je heroin miješan u Šejlinom stanu u naselju Grbavica.

sejla-turkovic-26
Šejla Turković: Vodila evidenciju prodaje droge

Također, Šejla je evidentirala promet droge koju je grupa njenog supruga prodavala te je brojala novac koji se prao u firmi u Makedoniji. Tokom istrage o teškim zločinima Turković i Kalender diktirali su tekstove Šejli da bi za sve optužili Darka Eleza. Između njih dvojice zbog toga je nastao sukob pa je Turković pokušao likvidirati Anesa Kurbegovića, Dragana Perišića Bejbija i Mensura Aljičevića.

Podmuklost bračnog para Turković došla je do izražaja kada su otišli u Kantonalno tužilaštvo da bi “pomogli” u istrazi. Tužiteljica Diana Kajmaković ponovo je u završnim riječima zatražila da od Turkovićeve supruge Šejle bude oduzeto 47.755 KM stečenih izvršenjem krivičnih djela, a za koje je Sud već ranije obustavio izvršenje finansijskih transakcija.