BIH

Bruno Šarić osuđen na četiri godine zatvora

Kantonalni sud Novi Travnik

K. K.

7.4.2015

Bruno Šarić, bivši pripadnik satnije "Rosa Brandis" iz sastava HVO Travnik, osuđen je danas pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku na četiri godine zatvora zbog odvođenja civila Alekse Kostreša ispred njegove zgrade u Ulici 29. novembar u Travniku 24. maja 1992. godine.

- Vijeće ovog suda nakon šest glavnih pretresa i završnih riječi optužbe i odbrane nalazi da je utvrđeno kako je optuženi Bruno Šarić izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret - ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Presuda je utemeljena na iskazima svjedoka, a saslušano je sedam svjedoka optužbe, od kojih su neki i očevici - kazao je predsjedavajući Vijeća, sudija Mehmedalija Huseinović, napominjući kako su produžene mjere zabrane koje su ranije izrečene optuženom Šariću.

On je dalje naveo da se neosporno može utvrditi da je Bruno Šarić 24. maja 1992. godine, zajedno sa još dva pripadnika HVO-a koji nisu živi, Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, aktivno učestvovao u odvođenju civila Alekse Kostreša. Nakon toga se Aleksi Kostrešu gubi svaki trag sve do aprila 2005. godine kada je ekshumiran kod Viteza i nedugo zatim sahranjen na Gradskom groblju "Prahulje" kod Travnika.

Izricanju presude nije prisustvovao optuženi Bruno Šarić, a njegov branilac Miroslav Kozina najavio je žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.