GLOBUS

SVE TAJNE BIJELE KUĆE Žestoke svađe para Clinton, Kennedy se opuštao u bazenu sa golim saradnicima

Zanimljive priče o životu u najpoznatijoj rezidenciji na svijetu

(Al. Ti.)

6.4.2015

Tokom skandala u kojem se našao američki predsjednik Bill Clinton zbog afere s Monicom Lewinsky, sluškinja u Bijeloj kući ušla je kako bi pospremila spavaću sobu predsjednika i prve dame, a onda se šokirala ugledavši krv na krevetu.

Krv je pripadala Clintonu, koji je u javnosti kazao kako se 'povrijedio zaletjevši se u vrata kupatila usred noći'.

No osoblje Bijele kuće nije mu povjerovalo.

- Prilično smo sigurni da ga je Hillary Clinton "odalamila" knjigom. Kraj stola se nalazilo najmanje 20 knjiga i njegova izdana žena mogla je izabrati bilo koju, uključujući i Bibliju - kazao je jedan od njih novinarki  Kate Anderson Brower, prenosi Jutarnji.

Za knjigu 'Rezidencija' Brower je intervjuirala više od 100 bivših zaposlenika Bijele kuće, kao i bivše prve dame, Lauru i Barbaru Bush te Rosalynn Carter i nekoliko djece predsjednika.

Ovo su neke njihove priče.

- Supružnici Clinton ponekad su se žestoko svađali šokirajući osoblje sočnim psovkama, a ponekad su prolazili kroz periode mučne tišine - piše Brower.

Cvjećar Ronn Payne prisjetio se kako je vidio dva butlera kako prisluškuju kroz vrata svađu. - Odjednom je zavikala "prokleti gad!" predsjedniku - a onda je bacila teški predmet preko sobe. Osoblje je kasnije pričalo da je bacila lampu. Svađe su se pojačale tokom skandala i prevare Clintona, a osoblje kuće 'sjedilo je u prvom redu'.

Javnost za aferu nije znala sve do januara 1998., osoblje je gledalo što se događa još od 1995.

- Butler je vidio predsjednika i Lewinsky u porodičnom kinu, a onda su ih viđali sve češće i češće. Tri ili četiri mjeseca 1998. predsjednik je spavao na kauču. Ženski dio osoblja mislio je da je dobio što je tražio - piše Brower.

Dok je osoblje Clintonovih gledalo svađe, spremačice Kennedyjevih gledale su golotinju.

Naime, Jackie Kennedy provodila je puno vremena na farmi u Virginiji, a kad njegove supruge nije bilo kod kuće, predsjednik je plivao gol u bazenu Bijele kuće s drugim damama od kojih su neke radile kao njegove sekretarice.

Jedan zaposlenik koji je trebao čistiti bazen, zatekao je golišavu scenu.

- Kada je otvorio vrata, bio je šokiran što vidi Kennedyjevog savjetnika i bliskog prijatelja Davea Powersa kako sjedi kraj bazena - gol - s dvije Kennedyjeve sekretarice. Istog je trena pobjegao, a incident nikad kasnije nije spomenut.

Kad god bi Jackie bila odsutna gole žene šetale bi po kući - piše Brower.

Predsjednik Ronald Reagan sa suprugom se svađao oko gledanja televizije, a prva dama uvijek bi zapovijedala. Predsjednik George H.W. Bush i njegova žena Barbara uvijek su osoblju izgledali kao da se dobro slažu te da su dobri prijatelji i iskreni jedan prema drugom, i dobri prema osoblju.

Bushevi su, za razliku od ostalih, poticali radnike da odu kući ranije te se prema njima odnosili kao prema porodici.

S Obamama je pak, stvar bila malo drugačija.

- S njima je sve bilo profesionalno na početku. S vremenom je prva dama probila led i postala bliskija s osobljem - piše Kate Anderson Brower u svojoj novoj knjizi u kojoj otkriva tajne BIjele kuće.