BIH

REUF BAJROVIĆ OTKRIVA DF neće smijeniti direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovicu!

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije za "Avaz"

M. Aš.

4.4.2015

Reuf Bajrović, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, preuzeo je jučer dužnost od sada već bivšeg ministra u Vladi FBiH Erdala Trhulja. Primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Ministarstva u Mostaru.

Kraj mandata

Ministar Bajrović i dosadašnji ministar Trhulj potpisali su i Zapisnik o primopredaji, u kojem su navedeni dokumenti i akti iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

elvedin-dino-grabovica-20-ff

Grabovica: Bio kadar SDP-a

Bajrović je jučer, nakon preuzimanja dužnosti, izjavio za „Dnevni avaz“ da predstavnici DF-a u Vladi FBiH neće podržati smjene direktora koje je imenovala prethodna vlada, a što je jedan od zahtjeva HDZ-a BiH. On je pojasnio da neće tražiti ni smjenu direktora „Elektroprivrede BiH“ Elvedina Grabovice, koji je kadar SDP-a, jer ni njemu mandat nije istekao.

- Tim direktorima će mandat trajati do kraja. Tako je po zakonu. Nikoga mi nećemo smjenjivati. Kada im istekne mandat, onda ćemo raspisati konkurs za direktore, a tako će biti i za „Elektroprivredu BiH“. Nama u DF-u nije cilj da na ovu poziciju dođe stranačka osoba, nego neko ko najbolje zna raditi svoj posao - ističe Bajrović.

reuf-bajrovic

 Bajrović: Preuzeo funkciju

Poštujemo HDZ

Ustvrdio je da bi smjenama direktora, kojima mandati još nisu istekli, „ponizili te ljude“.

- Mi poštujemo stav HDZ-a, želimo raditi skupa, ali zakon se mora poštovati. Drugačije ne može. Prekršili bismo zakon ako bismo ljude smijenili prije isteka mandata - kaže nam Bajrović.

Inače, pojedinim direktorima, među kojima je Grabovica, mandati istječu krajem maja i početkom juna.