BIH

Penzioneri strahuju da će im ukrasti jednu penziju!

SRAMOTNO Pomjeren datum isplate za srijedu, 8. april

M. SMAJKIĆ

4.4.2015

Isplata martovskih penzija započet će u srijedu, 8. aprila, potvrđeno je jučer iz Federalnog zavoda PIO/MIO. Ako se zna da isplata traje više od 15 dana, to znači da će period od februarske do martovske penzije za većinu biti duži do 40 dana!

Silna odgađanja

Zbog toga penzioneri strahuju da će zbog silnog odgađanja doći u situaciju da će im biti uskraćena jedna cijela penzija!

- Iskreno se nadam, zapravo, dobili smo uvjeravanja od federalnog premijera i nadležnih u Zavodu da nam se jedna penzija ne bi trebala ukrasti! Rekli su nam da su penzije na postojećem nivou zagarantirane, bez obzira na hronično kašnjenje s isplatom. Međutim, najveći problem je slaba uplata, odnosno priliv sredstava. To je baš jadno - kazao nam je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine saveza penzionera FBiH.

omer-omerefendic-2

Omerefendić: Slaba uplata

Zbog svega, on i predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Ivo Kožul održali su u četvrtak sastanak s direktorom Porezne uprave FBiH Midhatom Arifovićem, na kojem im je rečeno da će prioritet u narednom periodu biti naplata doprinosa.

Uskoro će, nada se Omerefendić, imati i razgovor s novim federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Kako, pak, tvrdi Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO/MIO, zbog činjenice da je u ponedjeljak zbog Uskrsa neradni dan te da neće biti moguće 7. aprila realizirati transfer iz budžeta za povlaštene penzije, isplata je pomjerena za dan kasnije.

kvesic

Kvesić: Neradni dan

Stvarati konfuziju

- Nismo htjeli stvarati konfuziju pa je donesena odluka da to, ipak, bude 8. april. Nažalost, nije nikakva tajna da je finansijsko stanje u Zavodu loše i da će isplata trajati danima - rekao nam je Kvesić.