BIH

Studenti Medicinskog fakulteta u posjeti banjalučkom Hemofarmu

Budući faramaceuti obišli proizvodne pogone

M. Čabrić

3.4.2015

Studenti Medicinskog fakulteta, odsjek farmacija, posjetili su, u okviru praktične nastave, pogone fabrike banjalučkog Hemofarma.

Budući faramaceuti su prilikom posjete obišli proizvodne pogone, Službu kontrole kvaliteta, te skladišta, gdje su imali priliku, na licu mjesta, upoznati se samim procesom proizvodnje lijekova, njihovom kontrolom i skladištenjem.

- Naša saradnja sa Medicinskim fakultetom traje nekoliko godina i studenti pokazuju veliko interesovanje za ono što vide i čuju kod nas, tako da se nadamo da će kada završe osnovne studije i krenu sa pripravničkim stažom imati jasniju i kompletniju sliku. Spoj teoretskih znanja sa praktičnim svakako je dobrodošao za naše mlade kolege - rekla je Rada Amidžić, rukovodilac Službe kontrole kvaliteta.

Ona je istakla da studenti, u okviru studija, imaju predmet koji se bavi industrijskom farmacijom i koji se izučava isključivo u teoretskoj osnovi, tako da su im pojmovi koje su danas čuli djelimično poznati ali da pravu suštinu, proceduru, validaciju i brojne druge procese koji se odvijaju u industriji mogu da vide u Hemofarmu.

Izvršni direktor Hemofarm proizvodnje u Banjaluci Bojan Bajić je, pri obilasku proizvodnih pogona,  upoznao studente sa procedurama i složenosti proizvodnje lijekova: “Zdravlje ljudi je, za nas, na prvom mjestu, a izrada visokokvalitetnih i bezbjednih proizvoda je naša obaveza. Više različitih regulatornih agencija iz Srbije, BiH, Njemačke i Ukrajine dali su GMP sertifikate, odnosno sertifikate dobre proizvođačke prakse za naš pogon, što je osnova  za izvoz lijekova na inostrana tržišta”.

Bajić je naglasio i da je ove godine planirano povećanje kapaciteta proizvodnje, odnosno da je plan do kraja godine kapaciteti pređu milijardu tableta: “Oko 50 odsto proizvoda ide na tržište Evropske unije dok ostatak ide na ostala tržišta”.

Studenti su zahvalili predstavnicima Hemofarma na pruženom znanju i izrazili želju za ponovnom posjetom.

Kompanija "Hemofarm" Banja Luka je po tehnološkim rješenjima jedna od najsavremenijih na ovom dijelu Balkana. Puštena je u rad 2003. godine na 10.000 m2 proizvodnog kompleksa.