BIH

Američka ambasada donirat će Historijskom muzeju 66.850 dolara

Projekt rehabilitacije krova

Fena

2.4.2015

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH potpisala je ugovor s Ambasadom SAD-a u BiH za "Projekat rehabilitacije krova Historijskog muzeja BiH".

Riječ je o sredstvima u iznosu od 66.850 dolara koja su obezbijeđena iz Posebnog fonda američkog ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, Ambasade SAD-a u BiH.

Tim povodom danas je u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH održana press konferencija na kojoj su o značaju ove donacije kao i saradnji Ambasade SAD s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH govorili ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović, direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović.

Ponosna saradnjom

- Drago mi je i ponosna sam našom saradnjom s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika. Naša ambasada se nalazi preko puta Muzeja i kako smo prve komšije želimo biti i dobre komšije te pružiti podršku ovoj važnoj kulturnoj instituciji - navela je ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack.

Ona je istakla da je Historijsku muzej u službi građana BiH koji trebaju biti ponosni na ovu instituciju.

Kada je riječ o saradnji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ambasade SAD tj. Fonda američkog ambasadora do sad je realizovano 17 projekata iz oblasti naslijeđa od 2001. godine s više od 700.000 dolara.

dsc2614

Ambasadorica Cormack navela je da je Fond američkog ambasadora simbol opredeljenosti da se pomaže građanima BiH da sačuvaju i obnove značajne spomenike kulture.

Za predsjedavajuću Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amru Hadžimuhamedović projekt obnove Historijskog muzeja ponovo na javnu scenu postavlja problematika institucija kulture .

- Očekujemo da će odlučnost američke ambasade, američke ambasadorice da ukaže na značaj kulturnog naslijeđa, institucija kulture ne samo za BiH nego i šire i biti značajan pokazatelj usmjeritelj onima koji će danas početi donositi odluke o budućnosti BiH - rekla je između ostalog predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Rođendanski poklon

Elma Hašimbegović navela je da Historijski muzej ove godine obilježava 70 godina te da nisu mogli dobiti bolji rođendanski poklon. Ona je istakla da zaposleni u Muzeju pokušavaju na sve načine da se suprostave svakodnevnici raznim aktivnostima koje organizuju.

Historijska građevina - Zgrada muzeja revolucije (Zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu posjeduje visoku ambijentalnu i historijsku vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Marijin Dvora u Sarajevu.

Objekat je plod stvaralačkog izraza poznate zagrebačke škole arhitekture i predstavlja jednu od najznačajnijih izvedbi u oblasti savremenog stvaralaštva druge polovine XX vijeka Bosne i Hercegovine i šire.

Radovi na izgradnji muzeja počeli su 1959. godine, a završeni su 1963. godine.

Zgradu Muzeja su projektovali zagrebački arhitekti Boris Magaš, Radovan Horvat i Edo Šmidihen.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2012. godine donijela je Odluku kojom se Historijska građevina - Zgrada muzeja revolucije (zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.