BIH

Koliko stanova i kuća imaju Zvizdić, Šarović, Bevanda...

Imovinski kartoni funkcionera

Redakcija

2.4.2015

 


Ko su novi članovi Vijeća ministara BiH i šta posjeduju od imovine? Istražili smo njihove imovinske kartone.

Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući Vijeća ministara BiH rođen je 1964. godine u Sarajevu. Doktor je arhitektonskih nauka, a u zvanju docenta predaje kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Radio je u sarajevskom Unioninvestu, zatim u Ministarstvu prostornog uređenja RBiH, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Federacije BiH. Bio je i premijer Sarajevskog kantona. Oženjen je i ima sina.

Zvizdić je u svoju imovinsku karticu upisao je da je vlasnik kuće u Gornjem Butmiru, vrijedne 180.000 maraka, vikendice u Hadžićima čija je vrijednost 65.000 KM, poslovnog prostora u Sarajevu, vrijednog 130.000, stana i garaže u Sarajevu u vrijednosti od 150.000 maraka. Posjeduje i zemljište u Hadžićima. Ima automobil vrijedan 20.000 maraka, a do 2025. godine mora otplatiti kredit u iznosu od 24.716 maraka. Njegova supruga, prema onome što stoji u imovinskoj kartici, nema nikakve imovine osim što je suvlasnica stana i garaže u Sarajevu.

Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u imovinskoj kartici je naveo da posjeduje kuću u Istočnom Sarajevu, ne navodeći njezinu vrijednost, i automobil. Šarović je rođen u Rogatici. Završio je Pravni fakultet u Sarajevu. U ratu je bio predsjednik Izvršnog odbora opštine Istočno Novo Sarajevo. Bio je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.Na općim izborima 2000. izabran je za predsjednika RS-a. Za srpskog člana Predsjedništva BiH izabran je 2002. godine, a ostavku na tu poziciju, pod pritiskom OHR-a, podnio je u aprilu 2003. godine.U prošlom sazivu bio je također ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, sve do raskola između SNSD-a i SDS-a.

Vjekoslav Bevanda (HDZ), ministar finansija BiH i zamjenih predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rođen je u Mostaru 1956. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu. Radio je u mostarskom ‘Sokolu’, potom je bio direktor APRO banke u Mostaru, pa član Uprave Eurošped grupe Zagreb. U prošlom sazivu bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Prije toga obavljao je i funkciju federalnog ministra financija.

Bevanda je, prema imovinskoj kartici, vlasnik stana u Mostaru i vikendice u Donjoj Blatnici kod Čitluka vrijedne 130.000 KM. Posjeduje šteđevinu od 38.000 maraka i kredit u iznosu od 150.000 koji mora vratiti do 2028. godine. Njegova supruga ima stan u Splitu procijenjen na 150.000 KM, automobil od 12.000 KM i ušteđevinu u iznosu od 25.000 maraka.

Adil Osmanović (SDA), ministar civilnih poslova BiH ima 52 godine. Rođen je u Lukavcu, završio je Gazi-Husrev begovu medresu, Filozofski fakultet u Prištini i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. U ratu je bio predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Teslić. Bio je i narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, potpredsjednik Republike Srpske, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice. U imovinskom kartonu je naveo da ima dva stana u Tešnju i kuću u Tesliću. Također, naveo je da ima ušteđevinu u iznosu od 58.000 maraka, a supruga posjeduje automobil vrijedan 6000 maraka.

Igor Crnadak (PDP), ministar vanjskih poslova BiH, rođen je 1972. u Zadru u Hrvatskoj. Završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci. Bio je urednik radija Big, dopisnik Glasa Amerike, direktor firme ‘Braniko’... Radio je i kao savjetnik u Fabrici duhana Banja Luka, a bio je i glavni sekretar PDP-a.

Crnadak, prema imovinskoj kartici, posjeduje dva stana u Banjoj Luci, jedan u vrijednosti od 70.000, a drugi vrijedan 200.000 maraka. U Milosavcu kod Laktaša ima zemljište vrijedno 3000 maraka i automobil čija je vrijednost 15.000 maraka. Crnadak ima i ušteđevinu u iznosu od 23.000 KM. Njegova supruga vlasnica je poslovnog prostora u Banjoj Luci, vrijednog 95.000 maraka, ima ušteđevinu od 10.000 KM, automobil od 10.000 i kozmetički salon u Banjoj Luci vrijedan 10.000 maraka. Ona do 2020. mora vratiti banci kredit u iznosu od 95.000 maraka. Ministar Crnadak ima kredit od 8000 KM s rokom otplate do 2016. godine.

Marina Pendeš (HDZ), nova ministrica obrane, rođena je 1964. godine u Travniku. Završila je Vojno-tehničku akademiju u Zagrebu, radila je u Tehničko-remontnom zavodu u Travniku. U ratu je bila oficir HVO-a. U imovinskom kartonu je navela da ima stan vrijedan 45.000 maraka, automobil od 6000 KM i ušteđevinu od 6000 maraka.

Semiha Borovac (SDA) rođena je u Sarajevu. Završila je Pravni fakultet. Na položaj ministrice za ljudska prava i izbjeglice dolazi s funkcije državne koordinatorice za reformu javne uprave. Od 1998 do 2005. bila je poslanica u Parlamentu Federacije. Javnosti nisu dostupni podaci iz njenog imovinskog kartona.

Dragan Mektić (SDS), novi ministar sigurnosti BiH, rođen je u Prnjavoru 1956. godine. Od 2010. je na funkciji direktora Službe za poslove sa strancima. Diplomirani je pravnik. Ood 1980. radio je u službama unutarnjih poslova i obavještajnim službama. Bio je i zamjenik državnog ministra sigurnosti. Nema podataka o njegovoj imovini.

Slavko Matanović (DF) novi je ministar saobraćaja i veza u Vijeću ministara BiH.  Rođen je u Brčkom 1958. godine. Završio je Vojnu gimnaziju u Mostaru i Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru. Diplomirao je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je ekonomiju u Brčkom 2010. godine. Službu u bivšoj JNA napustio je 1991. Jedno vrijeme radio je kao profesionalni pilot, a potom kao profesor engleskog jezika u Srijemskim Karlovcima. Bio je član Vlade Brčko Distrikta. Nakon što je napustio SDP, prešao je u Demokratsku frontu. Njegovo imovinsko stanje je nepoznato.

Josip Grubeša (HDZ), novi državni ministar pravosuđa, je iz Mostara. Profesor je latinskog jezika i rimske književnosti i sociologije. Radi na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Njegovo imovinsko stanje je nepoznato široj javnosti.