BIH

Osumnjičeni da su počinili zločine nad više od 300 žrtava srpske nacionalnosti

Podignuta optužnica protiv tri osobe

Mi. K.

2.4.2015

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv, Andabak Zdenka (1968) u Livnu, gdje je i nastanjen, zatim, Jašarević Muamira Baba, (1968) u Bosanskom Novom, nastanjen u Bihaću te Velagić Seada, (1966) u Livnu, nastanjen u Sarajevu.

Optuženi se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije HVO, usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti općine Livno, u periodu od aprila 1992. godine pa do jula 1993. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojne policije HVO-a, protuzakonito lišavali slobode civilno stanovništvo srpske nacionalnosti i držali ih u zatvorene u nečovječnim uvjetima, mučili civilno stanovništvo, te počinili ubojstva 16 civila srpske nacionalnosti.

Naime, zločini za koje se terete osumnjičeni počinjeni su nad više od 300 žrtava srpske nacionalnosti s područja Livna, koje su bile nezakonito zarobljene u školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, gdje su držane pod kontrolom Vojne policije HVO-a, ovaj objekat je imao sva obilježja logora, u kojem su zarobljenici, među kojima su zarobljenici muškarci i manji broj žena, višestruko zlostavljani, mučeni, premlaćivani, uslijed zlostavljanja su podlegle tri (3) žrtve, dok je 13 zarobljenih civila odvedeno iz logora i ubijeno, a njihova tijela su pronađena zapaljena na lokalitetima oko Livna.

Optuženi se terete da su kao dužnosnici Vojne policije, lično učestvovali i pomagali u mučenjima i zlostavljanjima žrtava, te nanošenju teških tjelesnih povreda žrtvama, kao i uskraćivanju hrane i osnovnih uvjeta za život.

Kao posljedica počinjenih zločina, veliki broj građana srpske nacionalnosti je protjeran ili otišao sa područja Livna i nikada se nisu vratili u prijeratne domove.

Tužiteljstvo BiH uz optužnicu predlaže ispitivanje više od 80 svjedoka, među kojima i veliki broj oštećenih žrtava, te uz optužnicu prilaže više od 120 dokaznih materijala.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo –Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.