BIH

Radnici TTU-a za sutra najavili nove proteste pred sjedištem Vlade TK

Zbog lošeg socijalnog stanja

M. Ahmedić

2.4.2015

13:43 Sastanak sa predsjednikom Skupštine Alićem i resornim ministrom Mićanovićem na kojem je predestavnicima radnika obećano da će sutra biti održan kolegij Skupštine.

- Samo su nam kazali da će sutra održati kolegij na kojem će prisustvovati predstavnici Vlade i Skupštine kako bi pokušali iznaći riješenje da udovolje našim zahtjevima, međutim mi ništa ne vjerujemo i izlazit ćemo na proteste sve dok nam se ne uplati cijela januarska plata i 30 posto decembarske plate, kao i pronađe rješenje za ostale problme poput uvezivanja radnog staža - kazao je Terzić.

Radnici su za sutra u 10 sati najavili nastavak protesta pred sjedištem Vlade TK.

12:35 Radnici TTU-a su nastavili proteste u krugu ove tvornice, dok su predstavnici radnika otišli u kantonalnu Skupštinu na pregovore sa Senadom Alićem, predsjednikom Skupštine TK. Sastanak je u toku.

Radnici Tvornice transportnih uređaja TTU Tuzla nakon jučerašnjih danas nastavljaju proteste pred sjedištem Vlade TK-a, zbog lošeg socijalnog stanja radnika.

Iako im je jučer ministar industrije Srđan Mićanović obećao da će danas ujutro imati sastanak sa premijerom Begom Gutićem.

Na jutrošnjem sastanku sa premijerom Begom Gutićem nije bilo nikavih pomaka.

- Nema nikakvog pomaka. Ogorčeni smo na premijera i cijelu Vladu TK-a. Mi tražimo samo januarsku platu i 30 posto decembarske plate, kako bi nahranili svoju djecu i nastavili sa proizvodnjom. Ni to nisu u stanju da nam ispune. Zato ćemo mi svaki dan dolaziti pred zgradu Vlade, dok ne riješe naše probleme - kazao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU Tuzla.

mehmed-terzic-ttu-tuzla

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU Tuzla

Istaknuo je da trenutno čekaju policiju da dođe pred tvornicu, koja će ih, kako kaže, pratiti do sjedišta Vlade TK, gdje će nastaviti sa protestima.

Podsjećamo, radnici su jučer protestirali pred sjedištem Vlade TK-a, uz parole „Lopovi, Tražimo pravo na rad i život, Ostavka Vlade TK...“

Radnike je pred zgradom kantonalne Vlade dočekao veći broj policije, gdje su radnici ogorčeni na ponašanje aktuelne vlasti u TK-a, koji su 6. marta tekuće godine zaustavili proizvodnju u ovoj tvornici zbog neisplaćene tri plate i nedostatka novca za repromaterijal.