BIH

Igor Crnadak: Želim popraviti imidž BiH u svijetu

Novi šef bh. diplomatije, za "Avaz"

Razgovarala: Amela LONČARIĆ

2.4.2015

Prioritet u budućem radu Ministarstva vanjskih poslova bit će put BiH prema Briselu, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" novoizabrani šef bh. diplomatije Igor Crnadak. On je jučer preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.

Crnadak ističe da će kao čelni čovjek MVP-a raditi na razvoju kvalitetnih odnosa u regiji, prije svega s Beogradom, Zagrebom i Podgoricom.

- Ekonomska diplomatija nešto je što ću pokušati popraviti kako bi dobila veći značaj, ali generalno treba raditi na popravljanju imidža BiH u svijetu. Sve što se radi treba biti u okviru Ustava BiH poštujući ustavne nadležnosti RS - istakao je.  

Evropski put

Pred bh. vlastima mnogo je posla kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz Izjave o evropskom putu usvojene u Parlamentu BiH. Odakle početi?  

- Tu u centru pažnje nije samo Ministarstvo vanjskih poslova. Vrlo je važno da se jedno opredjeljenje za evropski put i za reforme koje su dale sve parlamentarne stranke pretoči u kvalitetan plan i kvalitetnu realizaciju. Ovo ministarstvo imat će značajnu ulogu, ali neće biti jedino. Bit će važno da se uspostavi dobar mehanizam koordinacije i saradnje između različitih nivoa vlasti.

Kakav će značaj za BiH imati aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koje je najavljeno za april?

- To što čekamo je tehnički posao, a odluka je donesena zahvaljujući iskoraku koji je napravilo ovo Predsjedništvo BiH i nova struktura u BiH. Mislim da to više nije sporno. Ono što ćemo dobiti jeste novi okvir u smislu saradnje sa EU i jedna šansa koju svi mi koji ćemo učestvovati u ovoj vlasti ne bismo smjeli propustiti.

Ono čemu teži BiH jeste punopravno članstvo u NATO-u. Kamen spoticanja na tom putu, između ostalog, jeste knjiženje perspektivne vojne imovine.

- U principu je pitanje imovine riješeno u prethodnom sazivu Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, koje je donijelo odgovarajuće odluke. Što se tiče NATO-a, ono što je važno reći jeste da mi trebamo nastaviti saradnju koju imamo.

S obzirom na to da program saradnje NATO-a i BiH uključuje niz dobrih stvari koje se odnose na poboljšanje transparentnosti rada institucija, boljeg kvaliteta cijelog sistema, to treba odvojiti od onoga što se zove konačna odluka o članstvu. Nakon što je Kosovo donijelo tzv. deklaraciju o nezavisnosti, Srbija odluku o njenoj neutralnosti, a postoji i drugačiji stav BiH, odnosno RS, mislim da ne treba vezati pitanje saradnje sa NATO-om, koja treba trajati, s odlukom o članstvu, koja je dosta daleko u ovom trenutku.

Pitanje Sutorine

Kakav je Vaš stav o pitanju Sutorine, čijim je otvaranjem Bosni i Hercegovini, prema ocjeni stručnjaka, napravljen ozbiljan vanjskopolitički problem?

- BiH je napravljen ozbiljan problem zato što imamo ambasadora koji je povučen na konsultacije, a Crna Gora nema ambasadora u Sarajevu. Istovremeno, jedan od glavnih uslova napredovanja ka euroatlantskim integracijama jesu dobrosusjedski odnosi. Ja neću davati ocjene o ovom slučaju dok se ne upoznam sa svim detaljima. Smatram da ovaj problem treba riješiti što prije, jer što duže traje, bit će ga teže riješiti.

Neću ukinuti predstavništva RS

Smatrate li opravdanim postojanje predstavništava RS u svijetu i mislite li da bi ih trebalo ukinuti?

- Predstavništva RS su iz ugla RS dobra stvar i ne bi trebala smetati nikome u BiH. Radi se o predstavništvima koja trebaju donijeti napredak u smislu ekonomske, kulturne i finansijske saradnje RS s pojedinim zemljama i mislim da je to uredu. Kao ministar, ne bih ocjenjivao njihov učinak, jer to nije moj posao, ali partija iz koje dolazim, PDP, više je puta iznosila stav i smatramo da učinkovitost tih predstavništava treba biti veća.