BIH

Načelniku Vareša Avdiji Kovačeviću pozlilo, hitno prevezen u Dom zdravlja

Prekinuta sjednica Općiskog vijeća

M. B.

2.4.2015

Sjednica Općiskog vijeća Vareš prekinuta je nakon što je iznenada pozlilo načelniku u ostavci Avdiji Kovačeviću (SDA), koji je na samom početku sjednice počeo pokazivati znakove slabosti.

Nakon ukazane medicinske pomoći načelnik je kolima hitne pomoći odvezen u vareški Dom zdravlja gdje su mu urađene medicinske pretrage nakon čega je pušten na kućno liječenje.

Podsjećamo da je na 26. sjednici OV trebalo biti raspravljano o 17 tačaka dnevnog reda među kojima su posebnu pozornost javnosti privlačile Izvješaj o Izvršenju budžeta za prošlu godinu kao i tačka Prijedlog Programa mjera štednje Jedinstvenog općinskog organa Općine Vareš za period 2015- 2020. godine u kojima je izvjestilac trebao biti općinski načelnik.

Inače, Općina Vareš bilježi deficit od milion KM u budžetu za prošlu godinu.

No, igrom slučaja do rasprave po toj tački nije se stiglo, jer je bila 13. po redu. U trenutku kada je Kovačević počeo pokazivati znakove slabosti na dnevnom redu je bila druga tačka pod kojom se trebalo izjasniti te staviti van snage odluku OV koja je donesena prije šest godina, a kojom bi se stekao preduslov za uzimanje Centralne radionice Tvornici rezervnih dijelova koju je Općina dala pod zakup.

Usvajanjem ovakve odluke dodatno bi se pogoršala situacija u ionako teškim uslovima u kojima rade radnici pomenute firme, pa se usvajanju žestoko usprotivila opzicija (SBB, BPS, SDP, Naša stranka ).

Vijećnica Safeta Muftić (SBB) u iscrpnom govoru je između ostalog kazala da dok neki građani Vareša nemaju ni 10 KM u džepu neki veoma luksuzno žive pa imaju novca i za estetske zahvate na sebi i za gradnju tvrđava.

Osjetivši se prozvanim u govoru vijećnice Muftić, Kovačević se za govornicom pravdao time da su u njegovoj porodici zaposleni on, supruga i dvije kćerke što je razlogom njegovog dobrog imovinskog stananja, nakon čega mu je ubrzo i pozlilo.

Sudeći po početku očekuje se buran nastavak sjednice koja je najavljena poslije vikenda.