BIH

Općinu Cazin posjetila generalna konzulica Republike Hrvatske u BiH

Sastanak kod načelnika Ogreševića

Autor:S. J.

2.4.2015

Općinu Cazin posjetila je Dunja Jevak, generalna konzulica Republike Hrvatske u BiH, koja je tom prilikom o nizu aktuelnih tema razgovarala s općinskim načelnikom Nerminom Ogreševićem i njegovim saradnicima.

- Općina Cazin je jedna od općina našeg konzularnog područja, tako da smo imali puno tema za razgovor s načelnikom Ogreševićem. Pozdravili smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odmrzava i počinje primjenjivati od šestoga mjeseca, a od čije primjene lokalne zajednice mogu imati dosta koristi. Republika Hrvatska kao dvogodišnja članica EU, svakako može ponuditi svoju pomoć, iskustvo i stečena znanja u tom pogledu - rekla je Jevak.

Teme razgovora konzulice i načelnika između ostalog su bile i mogućnosti prekogranične saradnje te korištenje sredstava od EU.

- Razgovori su bitni, jer uvijek donose nova istraživanja o mogućnostima saradnje. Kao lokalna zajednica mi smo svakako zainteresirani za implementaciju naših ideja, inicijativa i planova. Imali smo i ranije aktivnu komunikaciju s pograničnim dijelovima Republike Hrvatske i siguran sam, da će ta dobrosusjedska saradnja biti nastavljena i u budućnosti - istaknuo je načelnik Ogrešević. 

Na ovom sastanku se razgovaralo i o potrebi otvaranja malograničnog prijelaza između BiH i Hrvatske u cazinskoj MZ Tržačka Raštela, jer je rješavanju tog pitanja od ekonomskog značaja, kako za općinu Cazin, tako i za cijeli Unsko-sanski kanton.