GLOBUS

U Tikritu otkrivene masovne grobnice

Nakon osolobađanja grada

(J. Be.)

2.4.2015

Iračke snage koje su u utorak oslobodile Tikrit protjeravši iz njega džihadističku skupinu Islamsku državu otkrile su ondje u srijedu zajedničke grobnice s truplima više stotina novaka pogubljenih u junu 2014., rekao je jedan ministar, prenosi index.hr.

Pokolj u Speicheru, bazi na sjevernim prilazima Tikritu, odakle je ISIL odveo uglavnom šitske novake, izazvao je osudu međunarodne zajednice i potaknuo jačanje potpore ratu protiv džihadista.

Irački ministar unutrašnjih poslova Mohammed al Ghabban rekao je za AFP da su zajedničke grobnice pronađene u četvrti u kojoj je palača bivšeg predsjednika Saddama Husseina, na obali Tigris.

- Ovo mjesto nas podsjeća na one koji su bez razloga ubijeni, podsjeća nas na pokolj - rekao je Ghabban kroz plač, blizu stupa u rijeci koji je služio kao potporanj za brodove riječne policije i na kojemu su bili vidljivi tragovi krvi. "Oni su bili nedužni", kazao je.

- Danas su kukavice poraženi. Pronaći ćemo ih i vratiti mir i sigurnost u čitav Irak - dodao je.

IS koji je u svojoj ofenzivi početoj u lipnju 2014. osvojio velike dijelove Iraka, istog je mjeseca napao vojnu bazu Speicher i ubio stotine novaka, uglavnom šijita. Sunitska plemena su optužena za pomaganje u pokolju.