LIFESTYLE

Zanimljivo istraživanje: Koje su vam šanse da dobijete sina, a koje kćerku

Interesantni podaci

(Al. Ti.)

1.4.2015

Poznato je da ženama nakon 35. godine plodnost opada i da im je u tim godinama teže da ostanu u drugom stanju. Međutim, da li je to baš istina?

Postoje brojne predrasude o ženskoj plodnosti, a one su bazirane na sumnjivim statistikama i analizama starim i po 300 godina.

Dakle, statistika bazirana na ciframa iz perioda kad nije bilo kontracepcije, ne može biti relevantna u današnje vrijeme, kada, prema istraživanjima, oko 80 posto žena koristi kontracepciju i to uglavnom kondome i pilule.

Proučavajući cifre, istraživači su došli do interesantnih podataka koji se odnose na to koliki broj rođene djece su dječaci, a koliko djevojčice.

Naime, uvijek se, po pravilu, rađa više dječaka nego djevojčica i to u razmjeri, na 100 rođenih djevojčica rodi se 105 dječaka, u prosjeku.

Prateći brojke primijećena su i neka interesantna odstupanja od pravila. Odnosno, kada se prate grafikoni rađanja od 1838. godine, postoje vidljivi skokovi tokom perioda poslije 1919. i 1944. godine.

Naime, u periodima nakon rata zabilježen je značajan porast rađanja dječaka u odnosu na djevojčice. Ženama je evolucija dala mogućnost da rađaju više dječaka u vremenima kad je dosta muškaraca nastradalo, kako bi se održao balans.

Međutim, kada su teška vremena, poput ekonomskih kriza, neimaštine, suša i prirodnih nepogoda, rađa se više ženske nego muške djece.

Tako da, ako baš jako želite da dobijete sina, morate prvo da naučite kako da se riješite svih stresnih faktora, a potom – da redovno vodite ljubav!  Ako budete uporni u pravljenju beba, sigurno će da vam se posreći, barem statistički.