KOLUMNE

Ministri i sluge

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

2.4.2015

Novi premijeri i ministri u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH sjeli su jučer u svoje funkcionerske fotelje. Skoro šest mjeseci nakon izbora u BiH, koliko je liderima njihovih stranaka trebalo da dogovore raspodjelu vlasti. Ispunjavanje kadrovskih križaljki, u kojima su neki ispali vještiji, ipak je mnogo lakši posao od onoga koji čeka novu vlast.

Vremena za gubljenje nema i odmah se moraju početi provoditi reforme, poručili su jučer novoizabranoj vlasti predstavnici Evropske unije u BiH te visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko). No, potrošenih više od 150 dana samo na formiranje vlada ne ulijevaju optimizam i nadu da će ova vlast do reformi dovesti.

S druge strane, građani, naročito onih više od pola miliona nezaposlenih, ali i onih više od milion što žive na ivici siromaštva, znaju da je odavno kucnuo čas za promjene.

Zato su sada sve oči uprte u ministre i premijere, od kojih se očekuje da nahrane gladne, zaposle barem dio nezaposlenih, obeštete oštećene u pljačkaškoj privatizaciji, uspostave sigurniji ambijent u kojem živimo, uhvate se ukoštac s korupcijom, dovedu strane investitore, reformiraju pravosuđe...

Podugačak je spisak obaveza i problema u zemlji i na bh. putu u Evropsku uniju koji traže hitno rješavanje. Drugim riječima, od vlasti se očekuje da počne raditi svoj posao za koji je itekako dobro plaćena i da ministri konačno shvate da su oni sluge narodu, kako je na latinskom značenje riječi ministar (lat. minister - sluga), na šta je nedavno podsjetio i Incko gostujući u jednoj televizijskoj emisiji.

Jer, vlast nije samo slast, kako kaže stara poslovica, i vladati zemljom ne znači stvarati zatvorene interesne krugove, nastale na političkoj ili rođačkoj osnovi, kakve danas imamo na bh. političkoj sceni. Imati vlast prije svega je imati obavezu kvalitetnog upravljanja državom i nastojanje ispunjenja što većeg broja obećanja datih građanima koji su je birali.