GLOBUS

Poruka otmičara turskog tužioca tri sata prije smrti: U ovoj zemlji je meta svako ko je protiv AKP-a i vladajuće elite!

Razgovarali sa turskim novinarom

A. U.

1.4.2015

Tri sata prije akcije turske policije novinar turskih novina „Cumhuriyet“ Ahmet Sik uradio je intervju sa jednim od otmičara koji su držali državnog tužioca Mehmeta Kiraza.  

U akciji su ubijena oba otmičara, dok je Kiraz preminuo od posljedica ranjavanja. Policija je saopćila da su otmičari Safak Yayla i Bahtiyar Dogruyol.

Hoćete li okončati ovu operaciju. Šta mi možete reći o pregovorima sa policijom?

Na naš nalog na Twitteru postavili smo registracijske brojeve policajaca koji su uključeni u istragu o ubistvu Berkana Elvana (15-godišnjeg dječaka ubijenog na protestima prije dvije godine op.a).

Prema podacima koje smo pronašli ovdje, Biro za kriminal i sigurnost identifikovao je tri policajca od njih 21, koji su osumnjičeni da su ubili Berkana. Tu informaciju nam je dao i tužilac, a u pregovorima tražimo da se identiteti ovih policajaca objave na televiziji.

Mislite li da će policija pristati na vaše zahtjeve?

Imena tih policajaca bila su poznata, ali niko nije želio da ih objavi. Imena ubica Ali Ismaila Korkmaza i Ethema Sarisuluka također su bila poznata. Ubice se nikada ne kazne u ovakvim slučajevima, zato tražimo da im se sudi na narodnom sudu, što je naš drugi zahtjev.

Šta će se desiti ako vaši zahtjevi ne budu ispunjeni?

Zahtjevi su jasni, a pregovarači trebaju ispuniti ono šta obećaju. O drugim zahtjevima možemo pregovarati nakon ispunjavanja ova dva. Dali smo im rok od pola sata (od 19:40, istanbulsko vrijeme op.a) da ispune zahtjeve, ukoliko se to ne desi, kaznit ćemo tužioca.

Da li ste tražili da šef policije i zamjenik glavnog tužioca daju izjavu u podne?

Da, ta izjava je data u skladu sa našim zahtjevima. Na početku smo dali rok od tri sata, a prije isteka tog roka razgovarali smo sa pregovaračima i oni su obećali da će objaviti imena ubica (osumnjičenih policajaca), a mi smo zauzvrat obećali da će, u tom slučaju, pregovori biti nastavljeni. 

Kruže glasine da ste koristili advokatske isprave kako bi ušli u zgradu i da je jedan od vas advokat. Kako ste ušli u sudnicu sa oruižjem?

Nećemo otkrivati kako smo ušli. To će biti otkriveno vremenom, a sada ne želimo pričati o tome. Zbog takvih glasina advokati mogu biti na meti, a u našoj zemlji to često i budu. Zatvara ih se i ubija samo zato što brane svoje klijente. U ovoj zemlji svako ko je protiv AKP-a i vladajuće elite je meta. Mi nismo advokati već borci DHKC-a i odlučili smo se za ovu akciju jer nismo imali drugog izbora.

Da li će oružana akcija poput ove donijeti pravdu?

Revolucionari su se maksimalno trudili da dovedu pravdu u ovu zemlju. Puno toga je pokušavano do sada, advokati su to tražili i izlazili smo na proteste, a oni su umjesto ubica hapsili aktiviste koji su bili i mučeni. Pravda se ovdje pokazuje samo kada je to u interesu vladajuće elite. Mi smo ovdje da donesemo pravdu, a metode koje koristimo su legitimne.

Kažete da ćete ubiti tužioca ukoliko vaši zahtjevi ne budu ispunjeni. Da li je to legitimno?

Radimo na tome da do toga ne dođe. Do njih je da li će ispuniti zahtjeve i spasiti tužioca. Znamo da vladajuća elita ne smatra svoje ljude vrijednim, iskoriste ih i odbace kada im više nisu potrebni, u svakom slučaju, to je njihova briga.

U kakvom je stanju tužilac, mogu li razgovarati sa njim?

Ne možeš razgovarati sa njim, ali je dobro. Već je razgovarao sa kolegom tužiocem i drugim policajcem.

Da li ste vi razgovarali sa njim? Prema nekim medijskim izvještajima on je pokušao naći krivca u slučaju ubistva Berkina Elvana?

Da, razgovarali smo. Pokušava se odbraniti, ali kada pogledate podatke, vidite samo prijave advokata. Nije primjetan nikakav napor tužioca da dovede do napretka u istrazi. Znamo da tužilac nije ni dotakao dokumente do sada. Aktivisti su protestovali bezebroj puta, hapšeni su i mučeni. U dokumentima nema naznake da je tužilac napravio ni najmanji korak ka pronalaženju krivaca. Iz sličnih slučajeva, jasno je da pravni sistem ne radi ništa osim što štite policiju i kriminalce.

Većina društva regovala je zbog ubistva Elvana. Stotine hiljada ljudi pobunili su se protiv ove nepravde. Zar ne mislite da vaša akcija potkopava njihove napore?

Berkin Elvan je bio obična osoba, dijete. Poznavali smo ga jer je bio iz našeg susjedstva. Mi smo ga odgojili, voljeli smo ga kao brata i suborca. Revolucionari su 360 dana protestovali zbog ove nepravde i to je kreiralo trenutno javno mišljenje o slučaju. Tokom protesta u junu imali smo mnogo mučenika, ali nijedan od njih nije imao sahranu kao Elvan. Naravno, važno je što je on bio dijete.

Kako smo rekli na početku, odlučili smo se za ovaj potez jer ništa drugo nije imalo efekta. Koristili smo demokratske kanale kako bi proizveli rezultate, ali ništa nije dovelo do pravde. Zato ćemo mi zadovoljiti pravdu cijevima naših pištolja. Naša ideologija je naša legitimnost.