BIH

HNK dobio budžet za 2015.godinu u iznosu 193,6 miliona KM

Na današnoj sjednici Skupštine

Autor:M.H.

1.4.2015

Nakon višesatne burne rasprave na sjednici Skupštine HNK s 22 glasom za, usvojen je budžet za ovu godinu u iznosu 193,6 miliona KM, uz zaključak da se nakon formiranja nove Vlade HNK, u roku od 60 dana izvrši rebalans. Također usvojen je i Zakon o izvršenju budžeta. Za budžet su glasali zastupnici HDZ-a BiH, SBB-a, DF-a, BPS-e te većina zastupnika SDA.

Vlada HNK na današnoj vanrednoj sjednici odbila je većinu uloženih zastupničkih amandmana, no skupštinski zastupnici su uprkos tome u nastavku sjednice usvojili budžet u ovom iznosu uz pet amandmana uključujući i amandman Kolegija Skupštine HNK, koji je izazvao burnu raspravu i negodovanja, a koji se odnosi na preraspodjelu oko 4,5 miliona KM unutar budžeta.

Taj iznos skida se s stavki za bruto plaće i naknade osnovnim i srednjim školama, stručnoj službi Vlade, ministarstvima, upravama i Arhivu HNK, a preraspodjeljuje se za visoko obrazovanje, zdravstvene ustanove, socijalnu zaštitu, medije te rekonstrukciju pojedinih školskih objekata.

Negodovali su danas i predstavnici sindikata prosvjetara misleći da se ovim amandmanom namjeravaju smanjiti plaće uposlenicima u školama, no predsjedavajući Skupštine Šerif Špago je pojasnio da se to umanjenje odnosi samo na one ustanove i institucije koje su, u odnosu na izvršenja za januar, nerealano planirale sredstva. Istakao je da su time, na osnovu zaključka Skupštine o zabrani novih upošljavanja, samo ograničena primanja novih radnika.

Zastupnik SBB-a Anel Kljako je kazao kako su, radi odgovornosti i senzibiliteta prema građanima HNK, glasali za budžet.

- Što se tiče amandmana Kolegija Skupštine koji previđa ograničavanje novih upošljavanja u javnoj administraciji, odlučili smo ga podržati jer su to bili i naši zahtjevi koje smo iznijeli tijekom rasprave o nacrtu budžeta- istakao je Kljako.

Skupština je usvojila i amandman zastupnika SBB-a Osmana Macića kojim je, na osnovu preraspodjele sredstava,Udruženju drvni klaster Hercegovina osiguran iznos od 50.000 KM.