LIFESTYLE

VIDI I U MRAKU Na njemu je uspješno testirana prva injekcija za noćni vid!

Eksperiment u Kaliforniji

(Am. K.)

1.4.2015

Gabrijel Lisina (Gabriel Licina) je biohemičar pri SfM u u Kaliforniji, a on je odlučio da se podvrgne nevjerovatnom zahvatu koji podrazumjeva ubrizgavanje "noćnog pogleda“ direktno u njegove oči!

SfM već dugo radi na elementu koji se zove “Hlorin e6” (Ce6) koji se nalazi kod nekih riba koje su najčešće nastanjene u dubinama mora. Prethodne studije su ova istraživanja vršila na životinjama, ali SfM je odlučio da bude prvi koji će da proba da eksperiment izvede na čovjeku!

- Nakon dugog istraživanja, jednostavno moraš da napraviš sljedeći korak - izjavio je Džefri Tibets, medicinski referent SfM-a.

Jedan od kolega je ubacio malu dozu Ce6 u Gabrijelove oči, konkretno u mrežnjaču. 

gabrijel-1

Gabrijel Lisina: Odman nakon tretmana, Gabrijel je mogao da razaznaje oblike sa udaljenosti od 10 metara

Jedini osećaj sa kojim je Gabrijel mogao da uporedi ovaj zahvat je “širenje zjenica na steroidu” i tvrdi da nije bilo nimalo prijatno.

Odman nakon tretmana, Gabrijel je mogao da razaznaje oblike sa udaljenosti od 10 metara. Kako je vrijeme prolazilo, mogao je da vidi predmete koji su sve dalje, kao i da prepoznaje simbole i primjećuje pokrete u svim svjetlosnim uslovima!

“U jednom od testova, morao je laserom da pokaže ljude koji su se krili u šumi, na udaljenosti od 50 metara. Uspio je svaki put, čak i kada su se skoro potpuno prikrili, naravno sve vrijeme u potpunom mraku”, prenosi IFLScience.

Ali, njegove oči nisu ostale sablasno crne. Normalan vid mu se vratio do jutra. Do sada, nema nikakvih neželjenih rekacija.