BIH

Radnici TTU Tuzla protestirali pred sjedištem Vlade TK

Radnike dočekao veći broj policajaca

M. Ahmedić

1.4.2015

Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla danas su protestirali pred sjedištem Vlade TK-a, uz parole "Lopovi", "Tražimo pravo na rad i život", "Ostavka Vlade TK...".

Radnike je pred zgradom Kantonalne vlade dočekao veći broj policijaca, gdje su radnici ogorčeni na ponašanje aktuelne vlasti u TK, koji su 6. marta tekuće godine zaustavili proizvodnju u ovoj tvornici zbog neisplaćene tri plate i nedostatka novca za repromaterijal, kako bi nastavili sa radom.

- Na sastanak nas je primio ministar industrije Srđan Mićanović, ali on kaže da nema rješenje za nas. Obećao je da će predsjednik Vlade, predsjednik kantonalnog sindikata sa predstavnicima TTU-a sutra održati sastanak, kako bi se pokušalo naći rješenje za naše zahtjev. Mi samo tražimo cijelu januarsku platu i 30 posto decembarske plate, kako bi se nastavilo raditi i da ova agonija prestane - kazao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a.

mehmed-terzic-predsjednik-sindikalne-organizacije-ttu
Foto: M. Ahmedić (Terzić: Ministar Mićanović kaže da nema rješenje za nas)

Dalje je naveo da je premijer Bego Gutić znao da će radnici protestirati pred Kantonalnom vladom, te je, kako kaže, pobjegao u Sarajevo dok radnici protestuju.

- Treba da premijeru i svima u vlasti bude jasno da su svi radnici gladni, da naša djeca nemaju šta jesti. Oni imaju, digli su dvadeset miliona kredita i baš ih briga za ostale. Neka dignu i nama kredit da i mi imamo šta jesti. Mi taražimo najminimalnije što može postojati da nahranimo svoju djecu. Hoćemo da radimo i da se naš rad plati. Svaki dan ćemo izlaziti dok nam ne ispune naše zahtjeve - podvukao je Terzić.

Radnici su ponovo za sutra najavili proteste u 10 sati, te su poručili da će svaki dan protestirati dok, tvrde, premijer Gutić ne riješi njihove probleme.