BIH

Karić: Ne vidim kakvu promjenu može donijeti nova vlast!

Direktor ACCOUNT-a o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou

D. KOVAČ

1.4.2015

U Bosni i Hercegovini i njenom većem entitetu, Federaciji BiH (FBiH), jučer je formirana vlast, čak šest mjeseci nakon Općih izbora, održanih u oktobru prošle godine. Novi sastavi Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH potvrđeni su na jučerašnjim sjednicama predstavničkih domova Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH.

Naš sagovornik, direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva (ACCOUNT) Eldin Karić, smatra kako je formiranje vlasti na oba nivoa trajalo predugo, te da je propušteno mnogo vremena da se uradi nešto konstruktivno.

- Pred vlastima se nagomilalo dosta posla, naročito na državnom nivou, jer vlast u tehničkom mandatu nije htjela raditi gotovo ništa. S druge strane, Federalna vlada u proteklom mandatu bolje bi bilo da nije ništa ni radila - kaže za "Avazov" portal Eldin Karić.

Ističe kako je potrebno izmijeniti određene zakone i uspostaviti principe koji neće dozvoljavati ovakve blokade.

- Kada se sve sabere, izgubili smo šest mjeseci, što je puno u ovoj fazi u kojoj se nalazi naša zemlja. Ali, s obzirom na to da se ovdje u posljednjih 20 godina u principu slabo šta mijenja nabolje, onda i tih šest mjeseci nas valjda neće previše koštati - rekao nam je Karić.

Prema njegovim riječima, za nove strukture vlasti ne može se reći da su iste kao i prošle, ali niti da su drugačije od prethodnih.

- Iako su to drugi ljudi, oni uglavnom dolaze iz istih stranaka. E, sada, da li te stranke, s obzirom na to da su potpisale te neke sporazume, imaju namjeru da se ponašaju onako kako su i obećale, to ćemo tek vidjeti - kazao je Karić.

U principu, dodao je, najpoštenije je pustiti ih da rade prvih sto dana, pa ćemo vidjeti jesu li sposobni da šta promijene.

Karić smatra da je konstantno kašnjenje u formiranju vlasti i njihov rad u tehničkom mandatu posljedica pluralizma, odnosno da se vlast mora formirati iz više stranaka.

Obeshrabren je imenovanim kadrovima i na federalnom, ali i na državnom nivou, te je to jedan od razloga što je pesimista.

- S obzirom na to da dvije trećine vlasti na državnom i federalnom nivou čine stranke koje su u posljednjih 20 godina na vlasti, zaista ne vidim šta se to promijenilo u njihovom ponašanju i njihovim glavama, kao i šta bi to moglo biti drugačije u odnosu na protekli period - naglasio je Karić.

Kako je rekao, u ACCOUNT-u čekaju na početak provođenja Strategije za borbu protiv korupcije, što se trebalo desiti u januaru ove godine, ali do toga još nije došlo zbog neformiranja vlasti.

- Vidjet ćemo da li će učešće Demokratske fronte (DF) utjecati na to da ova vlast bude drugačija, mada sumnjam, jer nemaju tu političku moć u ovoj konstelaciji odnosa - zaključio je Karić.