BIH

Obilježeno 23 godine od osnivanja zloglasnog logora Batković

Oko 200 bivših logoraša okupilo se u Bijeljini

Autor:E. MUSLI

1.4.2015

Oko dvije stotine bivših logoraša danas su na poljoprivrednom dobru u selu Batković pored Bijeljine obilježili 23 godine od osnivanja zloglasnog logora Batković kroz koji je u periodu 1992-1995 prošlo oko 3.000 ljudi iz svih krajeva BiH.

logor-batkovic-8

Prema nezvaničnim podacima život je izgubilo oko 80 logoraša, a preživjeli su izdržali nezapamćenu torturu, mučenje i ponižavanje. U okružnom sudu u Bijeljini, za ratne zločine u ovom logoru u toku je suđenje optuženima Đoki Pajiću, Petru Dmitrovići, Đorđu Krstiću i Ljubiši Mišiću, ali ovo suđenje prije liči na farsu nego na sudski proces.

logor-batkovic-14

Organizator obilježavanja ove mučne i tužne godišnjice bilo je Udruženje logoraša Bijeljina i Janja uz podršku Saveza logoraša BiH i udruženja logoraša iz Brčko Distrikta, Sanskog Mosta, Prijedora, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice.

Govorili su Mehmed Đezić, predsjednik udruženja logoraša Bijeljina i Janja, Jusuf Trbić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Bijeljina i Janja, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, političari Senad Bratić i Samir Baćevac, te u ime Muftijstva tuzlanskog Osman-ef. Kavazović, brat reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i bivši logoraš.

- Pamtite i ne zaboravite. Sjećanje na prošlost, briga o sadašnjosti i budućnosti uslov su i garancija opstanka. Budite strpljivi, istrajni i bdijte nad svojim pravima jer vam je to obaveza radi sebe i generacija koje dolaze. Na putu istine i pravde imate punu podršku Islamske zajednice - kazao je Osman-ef. Kavazović danas u Batkoviću.

logor-batkovic-1

Delegacije udruženja logoraša položile su vijence i cvijeće na ulaznim vratima u hangare mučenja i smrti.

Prvi put ove godine, uprava poljoprivrednog dobra dozvolila je da se otvore vrata hangara u kojima su bili smješteni logoraši, a također prvi put, obilježavanju godišnjice prisustvovao je i počasni vod Oružanih snaga BiH.