BIH

NASTAVLJENO SUĐENJE BILALU BOSNIĆU Svjedoci ispitivani o Aliji Keseroviću koji se nalazi u Siriji

U Sudu BiH

Es. D.

1.4.2015

Ispitivanjem tri svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

Prvi svjedok bio je Merim Keserović (1996.) iz Velike Kladuše. Odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare od kada poznaje optuženog Bosnića, svjedok je odgovorio od 2014. godine.

- Krenuo sam gore kod njega na džumu u Bužim, mesdžid koji se nalazi u sklopu njegove kuće. Par puta sam tamo bio, a jednom sam ostao poslije džume. Bio je i Alija Keserović. Nisam bio među njima tamo. Uglavnom su to bili normalni razgovori – rekao je Merim Keserović.

On je za Aliju Keserovića, kojeg poznaje od djetinjstva, rekao da se trenutno nalazi u Siriji. Svjedok je davao i izjavu u SIPA- i u Banjoj Luci 2. decembra 2014. godine u kojoj je, kako je pročitao tužilac, svjedok naveo da je optuženi Bosnić govorio o pravljenju mesdžida u Velikoj Bojnoj i o stvaranju Islamske države u Siriji.

Na pitanje tužioca da li je svjedok Merim Keserović krenuo u Siriju 17. februara sa Hušidićem, da je kupio kartu i dobio imena ljudi kojima se trebao javiti tamo, svjedok je potvrdno odgovorio.

Branilac optuženog Bosnića Adil Lozo pitao je svjedoka kada je Alija Keserović otišao u Siriju.

To se desilo kad je Bosnić već bio u pritvoru. Alija Keserović je imao nekih problema, nešto je imao, ali nije puno o tome pričao. Čuo sam se s njim poslije, kad je otišao u Siriju – rekao je svjedok Merim Keserović.

Drugi svjedok na suđenju bio je Kenan Keserović (1989.), također, iz Velike Kladuše. Pitanja tužioca odnosila su se, također, na Aliju Keserovića.

To mi je komšija i rođak. On se danas nalazi u Siriji. Nazvao me je, ne mogu se sjetiti koji dan, nasmijao se i rekao mi da prenesem njegovoj majci da je dobro i zdravo i da se nalazi u siriji. Kad sam mu rekao što si baš mene nazvao, rekao mi je da ima samo moj broj. Nisam prenio to njegovoj majci, ali je ona za ovu informaciju saznala od komšije – rekao je Kenan Keserović.

Dodao je da je Alija Keserović jedno vrijeme čuvao koze za optuženog Bilala Bosnića, oko dva mjeseca.

U periodu kad je čuvao koze, dolazio je kući na dan-dva. Promijenio je ponašanje, nije se više s nama družio, a na svaku psovku burno je reagirao. Bio je slabog imovnog stanja. Umro mu je i otac od raka koji ga je izdržavao, njega i njegovu porodicu – rekao je Kenan Keserović i dodao da ne zna kako je prikupio novac za odlazak u Siriju.

Na pitanja branioca optuženog Bosnića da li je imao kontakt sa Alijom dok je čuvao koze, svjedok je rekao da nije, osim na putu, a razgovarali su, kako je rekao, oko koza.

Treći svjedok je bio zaštićen i svjedočio je pod pseudonimom A1.

Optuženi Bosnić ni za jednog svjedoka nije imao pitanja.

Suđenje se nastavlja 8. aprila ispitivanjem novih svjedoka optužbe.