BIH

NOVA KLIZIŠTA U TK Ugrožene kuće, putne komunikacije i poljoprivredna dobra

Zbog obilnih kišnih padavina

O. M.

1.4.2015

Zbog obilnih kišnih padavina, nakon kratkotrajnog zatišja, ponovo je aktiviran veći broj klizišta u općinama na području Tuzlanskog kantona, koja prijete većem broju stambenih i pomoćnih objekata, te poljoprivrednom zemljištu i putnim komunikacijama.

Prema informacijama iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, samo u protekla 24 sata u općinama na području ovog kantona prijavljeno je devet novih klizišta. Aktiviranje starih i pojava novih klizišta najviše problema donijeli su stanovnicima općine Kalesija.

Kako ističu u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK, reaktiviranjem starog klizišta u kalesijskom naselju Čivića Brdo direktno su ugrožena četiri stambena objekta, dok klizište u naselju Dedajići prijeti jednom gospodarskom objektu. Na području općine Gradačac prijavljena su tri nova klizišta u naseljima Međiđa Donja i Zelinja Srednja, koja ugrožavaju dva stambena objekta i lokalni putni pravac.

Nova klizišta aktivirana su i u naseljima Stjepan Polje, Drafnići i Babići na području općine Gračanica, koja su oštetila veće površine poljoprivrednog zemljišta, dok novo pomjeranje tla, na svu sreću, za sada ne ugrožava stambene objekte.

Zbog obilnih padavina porastao je i nivo rijeke Spreče koja se izlila iz svog korita i poplavila oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta na području gračaničke općine. Novo klizište prijavljeno je i u Srebreniku u blizini naselja Mustafići, koje ugrožava loklani put Mustafići-Gornji Srebrenik, u dužini od oko 25 metara.

Zbog ranijeg pomjeranja tla, već skoro 20 dana u potpunom je prekidu saobraćaj na loklanom putu za srebreničko naselje Radići, a klizišta ugrožavaju i putne komunikacije Ćehaje-Mustafići i Jasenica-Crveno Brdo.