NOGOMET

KAKO ZMAJEVI MOGU NA EP 2016 Jedini realan put je kroz baraž!

Kalkulacije u Grupi B

D. KOVAČ

1.4.2015

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno zauzima pretposljednje mjesto u Grupi B u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (EP) koje će naredne godine biti održano u Francuskoj. Prvu poziciju dijele Belgija i Vels sa po 11 bodova, s tim što znatno bolju gol razliku ima belgijski tim (13:1), dok je Vels postigao 7, a primio 2 gola. Na trećoj poziciji trenutno je Izrael sa 9, četvrti je Kipar sa 6, a naša zemlja peta sa 5 osvojenih bodova. Bez bodova na dnu tabele prikovana je Andora, uz gol razliku 2:20.

Do kraja kvalifikacija ostalo je još pet kola, tako da, gledajući iz perspektive naših Zmajeva, u igri je još 15 bodova, te i nije nemoguće da se plasiramo na najveću evropsku reprezentativnu smotru. Podsjećamo, plasman na Euro obezbijedit će dvije najbolje selekcije iz svih devet grupa, te jedna najbolja trećeplasirana reprezentacija. Kroz baraž će svoj nastup na EP-u pokušati obezbijediti još četiri, od osam timova koliko će igrati razigravanje.

tabela-grupe-b

Foto: Screenshot (Trenutno stanje na tabeli u našoj grupi)

Belgija
Kao što smo i rekli, ova selekcija, u čijim se redovima nalazi nekoliko izuzetnih fudbalera, prva je na tabeli sa istim brojem bodova kao i drugoplasirani Vels, ali uz bolju gol razliku. Sa igračima kao što su Courtois, Kompany, Witsel, Fellaini, Hazard, Mertens, Dembele... sigurno se očekivalo da se Belgija prošeta kvalifikacijama. To se za sada nije desilo, ali to ne znači i da neće. Do kraja kvalifikacija ova selekcija gostovat će tri puta: Velsu, Kipru i Andori, dok će na svom terenu dočekati BiH i Izrael.

Vels
Posvetimo se sada reprezentaciji Velsa, koju predvodi sjajni Gareth Bale. Trenutno dijeli drugo mjesto sa Belgijom. Vels će u preostalih pet utakmica tri puta biti domaćin: Belgiji, Izraelu i Andori, a dva puta gost: Kipru i BiH.

Izrael
Selekcija Izraela, koja je treća na tabeli sa 9 bodova, nanijela nam je najteži poraz u ovim kvalifikacijama. Podsjetimo, na "Itztadion Sammy Ofer" stadionu u Haifi savladali su nas sa 3:0. Do kraja kvalifikacionog ciklusa, Izrael će gostovati BiH, Velsu i Belgiji, te biti domaćin Andori i Kipru. Može se ukratko reći - i ne baš sjajan raspored za Izraelćane, jer imaju tri veoma teška gostovanja.

Kipar
Trenutno na tabeli zauzima mjesto iznad nas, tj. četvrtu poziciju sa šest osvojenih bodova. U preostalih pet susreta gostovat će Andori i Izraelu, dok će dočekati Vels, Belgiju i našu selekciju.

Bosna i Hercegovina
Naši Zmajevi još uvijek nisu izgubili sve nade u plasman na Euro 2016. Iako imaju samo jednu pobjedu, uz dva remija i dva poraza, i nalaze se pri dnu tabele, izabranici selektora Mehmeda Meše Baždarevića i dalje se mogu nadati čudu. Podsjećamo, naša selekcija do sada je zabilježila samo jednu pobjedu, i to onu prije par dana nad Andorom od 3:0, te dva puta remizirali - u Velsu 0.0, i u Zenici protiv Belgije 1:1. Doživjeli smo i dva poraza - onaj neočekivani na "Bilinom Polju" od Kipra 1:2, te u Haifi od domaćeg Izraela 0:3. Do kraja kvalifikacija na svom terenu dočekat ćemo Izrael, Andoru i Vels, dok na noge idemo Belgiji i Kipru.

Andora
O ovoj amaterskoj reprezentaciji ne treba trošiti previše riječi, jer ukoliko imamo u vidu da njihovu startnu postavu čine konobari, građevinski radnici, prodavači..., onda nam je jasno zbog čega na pobjedu čekaju godinama...

Razmotrimo sada dvije varijante kako bismo mogli ostvariti plasman na EP. Naravno, s obzirom da je do kraja kvalifikacionog ciklusa preostalo još pet kola, a to znači i veliki broj utakmica, postoji i više opcija. Međutim, mi ćemo razmotriti ove dvije. U obje varijante mogli bismo završiti kao treći u grupi, što bi značilo da bismo plasman na EP pokušali ostvariti kroz baraž.

Kalkulacije - prva varijanta (3. mjesto)

Andora - Kipar (pobjeda Kipra)
BiH - Izrael (BiH)
Vels - Belgija (Belgija)
Belgija - BiH (Belgija)
Kipar - Vels (Vels)
Izrael - Andora (Izrael)
Vels - Izrael (Vels)
BiH - Andora (BiH)
Kipar - Belgija (Belgija)
Andora - Belgija (Belgija)
BiH - Vels (BiH)
Izrael - Kipar (Izrael)
Belgija - Izrael (Belgija)
Kipar - BiH (BiH)
Vels - Andora (Vels)

Tabela
Belgija 26
Vels 20
BiH 17
Izrael 15
Kipar 9
Andora 0

Kalkulacije - druga varijanta (3. mjesto)

Andora - Kipar (Kipar)
BiH - Izrael (BiH)
Vels - Belgija (remi)
Belgija - BiH (Belgija)
Kipar - Vels (Vels)
Izrael - Andora (Izrael)
Vels - Izrael (Vels)
BiH - Andora (BiH)
Kipar - Belgija (Belgija)
Andora - Belgija (Belgija)
BiH - Vels (BiH)
Izrael - Kipar (Izrael)
Belgija - Izrael (Belgija)
Kipar - BiH (BiH)
Vels - Andora (Vels)

Tabela
Belgija 24
Vels 21
BiH 17
Izrael 15
Kipar 9
Andora 0

U svakom slučaju, poželimo našim Zmajevima mnogo sreće i plasman na Euro 2016. godine!