BIH

Otac Mladen: Moj Antonio od kuće je pobjegao zbog loših ocjena!

ISPOVIJEST Sretno okončana jednomjesečna potraga za 17-godišnjakom iz Hrvatske

E. Trako

1.4.2015

Hvala Bogu, hvala dobrim Bosancima koji su mi pomogli kada mi je bilo najteže. Moj sin Antonio pronađen je, živ i zdrav, u Brčkom. Ovo su riječi Mladena Kovačića iz Vrbanje iz Hrvatske, koji je od 25. februara tražio svog sedamnaestogodišnjeg sina koji je naprasno nestao.

Tvrdoglavo dijete

Kovačić je, u potrazi za sinom, stigao u Sarajevo, a ekipa "Avaza" prisustvovala je trenutku kada je Mladenu, dok smo s njim razgovarali na Baščaršiji, prijatelj iz Brčkog telefonom javio da je pronašao Antonija. Njegovoj sreći nije bilo kraja.  

- Živ je i zdrav! Čuli smo se, djeluje mi zdrav, nije uplašen, sve je u najboljem redu. Pao mi je teret sa srca. Koliko sam samo noći proveo razmišljajući gdje mi je sin, spava li u toplom, je li gladan, da ga nije neko prebio, ubio. Njegova majka se razboljela, nisam znao šta da radim - priča uzbuđeno Mladen dok mu telefon ne prestaje zvoniti.  

antonio-kovacic
Antonio Kovačić: Želi se osamostaliti 

Zovu ga Antonijeva majka, baka, prijatelji... Mladenu nije potpuno jasno zašto je njegov sin otišao od kuće. Kaže da je, jednostavno, kao i svakog dana, otišao u školu, ali se nije vratio.

- Zvao sam njegovog prijatelja koji mi je rekao da taj dan nije ni bio u školi. Odmah sam prijavio policiji nestanak. Antonio je uvijek bio tvrdoglavo dijete, imao je neki svoj film. Često je govorio da mu je najveća želja da se osamostali pa da pomogne mlađem bratu, sestri, roditeljima. Imao je problema i s ocjenama, mislio je da ću ga ja grditi. Smatram da je zbog toga i otišao - govori sretni otac.

On ima još dvoje djece, a dvogodišnjoj kćerki sutra je rođendan.

- Noć prije nego što je otišao, vidio sam da je gledao slike sestre i brata. Mislim da je ciljano odlučio da se vrati kući jer je sestri rođendan - kaže on, dok mu suze naviru na oči.

Povratak u Vrbanju

Kaže da sina neće grditi, da jedva čeka da ga zagrli i da se zajedno vrate u rodnu Vrbanju.

- Svi nas čekaju. Moram zahvaliti svim policajcima, taksistima, kamiondžijama, pekarima, uličnim prodavačima... Svi su mi na neki način pomogli, davali informacije. Sada, kada smo ga pronašli, mogu napokon odahnuti. Sutra (danas, op. a.) krenut ću put Brčkog da se konačno sretnemo - kaže na kraju Kovačić.  

Kako je prešao granicu?

Ostaje nerazjašnjeno pitanje kako je Antonio, kao maloljetnik, uspio prijeći državnu granicu i ući u BiH.

- Na tom mjestu djeca redovno prelaze, idu u školu. Vjerovatno se ubacio u masu i niko ga nije primijetio, jer granični službenici ne provjeravaju školarce - objašnjava Mladen Kovačić.

Normalna porodica

- Ja sam poprilično liberalan otac. Sve sam mu dopustio. Njegovi prijatelji često su govorili da bi voljeli imati oca kao što sam ja. Ne vjerujem da mu je nešto dozlogrdilo, jer smo mi normalna porodica. Ma, najbitnije je da je on živ - kaže Mladen Kovačić.