BIH

SUD BiH GA OSLOBODIO Palislamović traži 100.000 KM od države!

"Avaz" saznaje Nakon što mu nisu dokazane optužbe za terorizam

M. AŠČIĆ

1.4.2015

Naser Palislamović, nekada optuženi za krivično djelo terorizam kojeg je prošle godine drugostepeno vijeće Apelacionog odjela Suda BiH pravosnažno oslobodilo svih optužbi, zatražio je od državnih institucija BiH odštetu od oko 100.000 KM, saznaje naš list.


campara
Čampara: Nije dokazao svoje optužbe

Palislamovića je državni tužilac Dubravko Čampara teretio zajedno s Harisom Čauševićem Oksom, kojem traje treće suđenje, za napad na Policijsku stanicu u Bugojnu. No, tužilac s političkim vezama nije uspio dokazati njegovu krivicu pa je Palislamović tužio državu koja ga je više od tri godine držala u pritvoru.

Poslali zahtjev

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i Kerim Čelik, Palislamovićev advokat, kazavši da je zahtjev za naplatu odštete već predat Ministarstvu pravde BiH.

- Tražimo oko 100.000 KM. Riječ je o vansudskom poravnanju za provedene dane u pritvoru. Svi znaju da je on bio nezakonito pritvoren skoro tri i po godine, a na kraju je oslobođen. To sada neko mora platiti - kazao nam je Čelik.

bugojno
PS Bugojno: U napadu poginuo policajac Tarik Ljubuškić

Palislamović je bio optužen za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu 27. juna 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

No, prvostepenom presudom je oslobođen, da bi i žalbu Tužilaštva Apelaciono vijeće Suda BiH prošle godine odbacilo kao neosnovanu te tražilo da se Palislamović odmah pusti na slobodu. Čelik kaže da se Palislamovića zbog optužbi odrekla i porodica.

Bez dokaza

- Sve je on izgubio, a u pritvoru je, također, bio i u izolaciji. Nije imao pravo ni na posjete, osim onih koje sud odredi. Sada država za svaki njegov dan u zatvoru mora platiti. E, sad, to je problem o kojem se priča. Ljudi se hapse, zatvaraju bez dokaza, na kraju sve to država mora i platiti - rekao nam je Čelik.

Šarović i Fazlić dobili stotine hiljada KM

Palislamović nije jedini koji je zatražio odštetu od države. Sud BiH odlučio je 2011. godine da bivšem predsjedniku Republike Srpske i članu Predsjedništva BiH Mirku Šaroviću budu isplaćene 102.000 KM na ime odštete za nepravednu presudu kojom je bio kažnjen na godinu zatvora zbog slučaja „Privredna banka“ Sarajevo.

Šarović je, kako su tada pisali mediji, tražio pola miliona KM. Isti je slučaj s Asimom Fazlićem, bivšim zamjenikom direktora Interpola BiH koji je dobio skoro 200.000 KM odštete, jer je lažno optužen da je davao podatke. On je u pritvoru proveo 14 mjeseci.