BIH

Vigemark će vam pomoći u reformama

EKSKLUZIV Andrej Plenković, potpredsjednik AFET-a, za "Avaz"

Es. DRAGUNIĆ

1.4.2015

Dobro je da se konačno formirala vlast u BiH, jer je to bio i svojevrsni apel EU nakon oktobarskih izbora, izjavio je za "Avaz" Andrej Plenković, poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsjednik Odbora EP-a za vanjske poslove (AFET).

Dvosatni sastanak

Dok su državni i federalni poslanici u parlamentima imenovali Vijeće ministara BiH, odnosno Vladu FBiH, istovremeno je u Briselu novoimenovani specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), uoči njegovog stupanja na dužnost u Delegaciji EU u Sarajevu, razgovarao s članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove.

U ekskluzivnom razgovoru za naš list, Plenković otkriva detalje jednosatnog sastanka sa švedskim diplomatom koji se odvijao iza zatvorenih vrata.

- Vigemark je izrazio svoju želju da unaprijedi odnose između EU i BiH, posebno u kontekstu novog pristupa i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pomoći ekonomskim i demokratskim reformama te cijelom procesu koji je pred BiH na način da se ona nasloni na taj evropski put koji je pred njom - rekao je Plenković.

Članovi Odbora signalizirali su Vigemarku veliku zainteresiranost Evropskog parlamenta za BiH i podršku ovoj zemlji na putu ka EU. Prije BiH, Vigemark je bio na mandatima u Islamabadu, Kabulu, Vašingtonu, Moskvi, Briselu i Beogradu.

Kvalitetno iskustvo

- Gospodin Vigemark ima 30 godina iskustva u švedskoj i evropskoj diplomatskoj službi. Mislim da posjeduje poprilično kvalitetno profesionalno iskustvo, što mu daje mogućnost da, kada nastupa, veoma dobro razabire nijanse i aktuelne aktivnosti, a kako vrijeme bude odmicalo, naravno da će biti mnogo upućeniji i sigurniji. Nije on slučajno odabran na ovu funkciju – kaže Plenković.

Vigemark je dobro informiran o stanju u BiH

Na pitanje koliko je Vigemark upoznat sa stanjem u BiH, Plenković smatra da je on, kao iskusni diplomata, izuzetno dobro brifiran od ljudi koji se trenutno nalaze u Delegaciji EU u Sarajevu i od onih u Briselu.

- Moj je dojam da vrlo solidno vlada tematikom s obzirom na to da je došao s jednog mjesta i ide sada na drugo. Vjerujem da će mandat iskoristiti na način da, kada završi, bude u poziciji okrenuti se natrag i pogledati koliko je BiH napredovala što na unutarnjem planu, što na putu prema EU. Njegov je cilj da predstavlja EU u BiH i pomaže evropski put BiH. To je bila ključna poruka – zaključio je Plenković.