BIH

Kako je šala Osmana Džihe izazvala kolaps širom BiH

Danas je dozvoljeno praviti smicalice

M. ČUSTOVIĆ

1.4.2015

Danas je prvi april, Međunarodni dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice samo zbog smijeha i zabave iako ponekad te naizgled bezazlene šale imaju i neželjene efekte. Obilježava se već stoljećima, ali je njegovo porijeklo nejasno. Postoje razna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao Dan svih luda, koji je predstavljao općenarodno veselje.

Originalan nastup

Dan šale svakako ne može proći bez bh. "dežurnog" humoriste Osmana Džihe, koji nas već godinama nasmijava. U moru njegovih originalnih šala zamolili smo ga da izdvoji onu koja mu je posebno ostala u sjećanju, a on se sjetio jedne iz 2008. godine koja je, kako je kazao, napravila kolaps u cijeloj BiH.

Sve se dogodilo na dan kada je naša nogometna reprezentacija igrala kvalifikacionu utakmicu sa Španijom u Zenici i kada je Džiho gostovao na Radiju M. Dogovorio je s voditeljem emisije da ga predstavi kao Blaža Sliškovića, tadašnjeg selektora.

- Kažem voditelju da najavi da sam podnio ostavku nakon jutrošnjeg treninga iako se utakmica igra navečer. I tako je i bilo. Pita on mene: "Gospodine Sliškoviću, zašto ste dali ostavku?", a ja odgovaram: "Zbog paljenja hrvatske zastave u Stocu, a neće ni Barbarez da igra." Nakon toga telefoni nisu prestajali zvoniti. Poslije sjednem u taksi i krenem prema "Avazu" i pitam taksistu šta će biti na tekmi večeras. Kaže on: "Jarane, jesi vidio ti, onaj klošar dao ostavku." Ja mu kažem: "Ma daj, nemojte!", a on će: "Jes', matere mi, evo sad dao ostavku, na radiju bilo" - kazao je Džiho.

Ličnost dana

Bio je toliko originalan u imitaciji da su mnogi slušaoci pomislili da govori lično Slišković. Situacija je izglađena tek nakon što je na radiju objavljeno da je zapravo riječ o Džihinoj imitaciji. Nakon toga Džiho je izabran za ličnost dana u BiH, a zbog originalnosti nastupa i vjerodostojnosti nazvali su ga hercegovačkim Orsonom Velsom (Wels).

Za razliku od Džihe, glumac i šoumen Dragan Marinković Maca ne voli prvi april, a objasnio nam je i zašto.

- To su traume. Sjećam se da mi je jedna djevojka rekla da me voli na taj dan. Našalila se, naravno. Otada meni to više nije smiješan dan - ispričao nam je kroz smijeh Marinković.

Meca Cazin: Želimo se zabaviti

Mladi humorista iz Krajine, poznat pod imenom Meca Cazin, koji bh. javnost zabavlja svojim videoklipovima, najavio je da sprema nešto posebno za 1. april.

- Za prijatelje sam već pripremio nekoliko šala, kao i svake godine. Nešto od toga i snimamo pa, ako uspije, prenesemo i u javnost. Ranije smo znali slati anonimne poruke ili ugovarati lažne sastanke. Ali sve u granici normalnog. Najvažnije je da se zabavimo - ispričao nam je on.