BIH

Dino Felić ugostio Špance kod kojih je boravio prije 18 godina

Prijateljstvo rođeno nakon rata svakim danom sve jače

S. DEGIRMENDŽIĆ

1.4.2015

Dino Felić (26) iz Vogošće, o kojem je "Avaz" pisao krajem prošle godine, kada je putovao u Španiju na poziv porodice koja ga je pronašla 17 godina nakon što je 1997. kao osmogodišnji dječak bio njen gost, održao je riječ i ugostio je ovih dana u porodičnoj kući  svoje prijatelje, bračni par Haumea Ribasa (Jaume) i Enkarne Serano te njihovu kćerku Albu Ribas iz gradića Sant Gregori u blizini Barcelone.

Probali ćevape

Dino Felić i njegovi roditelji ovih dana sa svojim gostima obilaze znamenitosti Sarajeva i pokušavaju uzvratiti barem dijelom gostoprimstvo i ljubaznost koju su Dinini prijatelji pokazali prema njemu, kako prije 18 godina kada su, kako kaže, "jednom dječaku koji je do tada znao samo za rat, uljepšali život", tako i prošle godine kada su ga nakon duge potrage pronašli i ponovo pozvali u svoj dom.

- Obilazimo grad, pričamo o sličnostima i razlikama u našim kulturama. Probali su ćevape, posjetili muzeje, slikali se ispred sve četiri bogomolje. Porodica Ribas oduševljena je Sarajevom - priča Felić.

Dinu Felića, njegove roditelje i njihove goste iz Španije u Španskoj ambasadi u Sarajevu ugostila je i ambasadorica Marija Aurora Mehija Eraskin (Maria Aurora Mejia Errasquin). Felić kaže da je ambasadorica ranije pročitala priču iz "Dnevnog avaza" o njihovom prijateljstvu.

Magistar ekonomije

- Veoma joj je drago da smo se uspjeli pronaći nakon toliko godina razdvojenosti i uživala je u razgovoru s nama. Podržala je susret i kazala da joj je drago vidjeti turiste iz Španije u BiH - kazao je Felić.

Nakon boravka u španskoj porodici prije 18 godina, Dino je završio osnovnu i srednju školu, a u septembru prošle godine vratio se sa studija u Opatiji, gdje je stekao zvanje magistra ekonomije. Odnedavno je menadžer hotela "Bjelašnica", gdje, također, namjerava odvesti svoje goste.

Poziv na ljetovanje

Nakon što su gosti iz Španije posjetili Feliće, već su im uputili poziv da sada svi ovog ljeta dođu kod njih u Španiju. Priča o velikom prijateljstvu se nastavlja.