CRNA HRONIKA

Pucano na kuću Memiševića u Kozluku

Incident u povratničkom naselju

Autor:M. BERBIĆ

1.4.2015

Kuća Kozlučanina Smaila Memiševića, koji boravi i radi u Austriji, pogođena je prije nekoliko dana, prema prvim pretpostavkama, iz puške sačmarice. Dijelovi sačme su na nekoliko mjesta probili roletne na prozorima na oba sprata, razbijeno je pet prozorskih stakala, a oštećeni su unutrašnji zidovi i fasada stambenog objekta.

To je prvo uočila žena koja radi na održavanju kuće, a prilikom poilicijskog uviđaja,  nezvanično je zaključeno da su štetu uzrokovali zalutali hici iz oružja korištenog prilikom akcije odstrjela pasa lutalica, provedene u Kozluku.

Vijest o nemilom događaju i saznanje šta se sve moglo desiti, jako je uznemirila Memiševiće, koji su se pripremali za praznično putovanje u zavičaj.

- Često dolazimo i boravimo u ovoj kući i imamo djece u našim porodicama, pa sam siguran da bi neko stradao da smo se ovdje zatekli - kaže Amir Lupić, Smailov zet, pokazujući šta je sve pogođeno sačmom. 

amir2

Foto: Avaz (Amir Lupić: Mogao je neko stradati)

Zbog visine mjesta na kojima su završile kuglice, te činjenice da je pucano iz nenaseljenog dijela mjesta, on izražava sumnju u policijsku verziju događaja, bojeći se da sve nije pokušaj zastrašivanja Kozlučana, koji su u velikom broju obnovili svoje kuće i sve ih više ima u njihovom mjestu.

- Ne mogu da vjerujem da su su ovo zaista uradili lovci, jer kako bi mogli  biti tako nemarni prema nečijoj sigurnosti i imovini- dodaje Lupić.

U svakom slučaju, vlasnici od nadležnih zahtijevaju da se slučaj potpuno rasvjetli, i ukoliko se zaista ustanovi da je sve djelo njihovih članova, od lokalnog lovačkog društva traže naknadu značajne materijalne štete.

Nakon prošlogodišnjeg ubistva povratnika Ahmeta Hasanovića, međunacionalno povjerenje i sigurnosna situacija u poznatom povratničkom naselju su prilično narušeni. Povratnici očekuju da će nadležni poduzeti potrebno da se u ovu čaršiju vrati nekadašnja pozitivna atmosfera izgrađena ponajviše zaslugom rahmetli Fadila Banjanovića, lidera povratka u Kozluk i druga podrinjska naselja.