BIH

MIRNI PROTESTI Vlasti su se oglušile na naše zahtjeve i dalje ništa ne poduzimaju

Nezadovoljni radnici pred Sudom i Tužilaštvom Tuzlanskog kantona

M. Ahmedić

1.4.2015

Pred Sudom i Tužilaštvom Tuzlanskog kantona i danas su se okupili radnici propalih firmi s područja ovog kantona, te mirnim protestima svake srijede ukazuju na brojne nepravilnosti koje se godinama rade na štetu radničke klase.

Radnici uporno izlaze pred pravosudne institucije i protestuju prvenstveno zbog neprocesuiranja predmeta, kako kažu, kriminalne privatizacije i nerada sudstva i tužilaštva po pitanju privrednog kriminala.

- Mi svake srijede redovno izlazimo, ali vlasti su se oglušile na naše zahtjeve i dalje ništa ne poduzimaju. Sud i Tužilaštvo TK-a ništa ne rade kako bi se otkrili krivci za brojne uništene firme, što znači da ih takvim svojim postupcima štite. Svi radnici iz mnogobrojnih firmi imaju isti problem, ostali su bez posla i bez ikakvih primanja, neuvezanog radnog staža kojeg su godinama stjecali, a dobili su da se naočigled njih pljačkaju njihove firme, a za sve to još uvijek niko ne odgovora - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Istaknuo je da se sve više radnika iz raznih firmi s područja kantona pojavljuje i učlanjuje u Sindikat solidarnosti, koji smatraju da im je samo preostalo ujedinjenje obespravljenih radnika i izlazak na ulicu.

- Protesti i TTU-a pred Vladom TK-a zakazani su u 13 sati. Kakva je vlast gdje radnici u jednom danu protestuju na više strana. Nama u zadnje vrijeme sve više dolazi firmi s kantona, s istim problemima. Sada nam se priključila i firma "SRUTEX" iz Čelića, čiji načelnik ne dozvoljava da ova firma radi, vjerovatno zbog svojih ličnih interesa - podvukao je Kopić.

Na kraju je dodao da Sindikat solidarnosti čeka na sastanak koji je ugovoren 13 aprila tekuće godine sa Vladom i Skupštinom TK-a, na kojem će, kaže, biti prisutna i zakonodavna vlast, gdje će govoriti o problemima radnika.