BIH

ZANA MARJANOVIĆ Budžet ne poznaje kulturu BiH, umjetnost je samo zabava za šačicu kulturnjaka

Bh. umjetnica o zapostavljanju institucija kulture, nauke i umjetnosti u BiH

Redakcija

1.4.2015

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o usvajanju Budžeta FBiH za 2015. godinu nije bilo govora o raspodjeli novca za institucije kulture, nauke i umjetnosti u BiH.

S namjerom da bosanskohercegovačka javnost bude upoznata sa radom Parlamenta BiH, zastupnica Zana Marjanović je održala diskusiju o, kako je kazala, sramotnom zapostavljanju kulture i kulturnih institucija u predviđenom budžetu, te propusta na koje je jako bitno ukazati jer se tiču „nestajanja” novca iz Transfera za kinematografiju.

- Uprkos najboljoj namjeri i razumijevanju da ekspoze premijera FBiH Fadila Novalića nije mogao navesti sve prioritete, a znamo da ih ima dosta, simptomatično je da kultura nije ni spomenuta što je vrlo razočaravajuće. Moja obaveza kao umjetnika, kulturnog radnika te poslanice u Parlamentu FBiH je da premijera i ministre u Vladi FBiH napomenem na važnost kulture u našem društvu, te situaciju u kojoj se ona sada nalazi - kazala je Marjanović.

zemaljski-muzej2mk

Foto: Arhiva (Daskama okovan ulaz Zemaljskog muzeja)

Prisjećajući se jednog kolege parlamentarca koji je nakon posjete premijeri jedne predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo, rekao: “Nemojte nikome reći da sam bio, ako sazna raja u Parlamentu gotov sam. Zezaće me da sam kulturnjak.”, Marjanović je podsjetila na činjenicu da je kultura nezaobilazan faktor transformacije društva u cjelini, a ne, kako kaže, samo zabava za šačicu kako ih mnogi vole nazvati - kulturnjaka.

- Sve dok mi koji smo u institucijama vlasti imamo takav stav prema umjetnosti i umjetnicima, naša pozorišta će biti prazna, filmovi rijetki, a naš kolega parlamentarac će zbijati šale sa kulturom i daskama okovanim ulazom Zemaljskog muzeja, institucije koja u sebi čuva najveći dio kulturnog i nacionalnog naslijeđa naše zemlje i svih njenih naroda – zaključila je Marjanović u svom jučerašnjem govoru.