BIH

Porast vodostaja Bosne i Jale, Spreča poplavila poljoprivredno zemljište

Operativni centar Federalne uprave policije

Fena

1.4.2015

Na rijeci Jali zabilježen je veliki porast vodostaja, koji je na vodomjernoj stanici Tuzla u toku 24 sata porastao za 59 centimetara - saopćio je Operativni centar Federalne uprave policije.

Vodostaj izmjeren jutros u 7 sati iznosio je 157 centimetara, za razliku od jučerasnjeg dana kada je vodostaj iznosio 98 centimetara. Kota vanredne odbrane od poplava je 100 cm.

I u slivnom području rijeke Bosne, na vodomjernoj stanici Reljevo, ustanovljen je porast vodostaja, koji jutros iznosi 295 cm i odnosu na prethodni dan vodostaj je porastao za metar.

Vodostaj Save je u laganom porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 8 sati u Bosanskom Brodu je iznosila 493 (pripremno stanje), juče 476 cm, Bosanskom Šamcu 365 (normalno stanje), juče 334 cm te Orašju 614 (pripremno stanje), juče 583 cm.

Na brani HA Modrac u 7 sati nivo vode je iznosio 198,46 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je viši za 16 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 57,3 m3/s.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, u općini Gračanica, porastao je i trenutno iznosi 320 cm, a 300 cm je kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava.

Rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 20 ha priobalnog poljoprivrednog zemljišta.

U općini Gračanica prijavljena su i tri nova klizišta na poljoprivrednom zemljištu na lokalitetima Stjepan Polje-Mustafići, Gračanica-Drafnići i Babići.

U općini Srebrenik prijavljeno je novo klizište koje ugrožava putnu kominikaciju Mustafići-G. Srebrenik u dužini 20 metara puta.

Tri nova klizišta prijavljena su u općini Gradačac. U Međeđi Donjoj prijavljena su dva klizišta, jedno ugrožava stambeni objekt, a drugo klizište ugrožava prilazni put za njive. Također, reaktivirano je klizište u Srednjoj zemlji koje ugrožava stambeni objekt.

U općini Kalesija prijavljena su dva klizišta - staro klizište u naselju Dedajići, gdje je ugrožen jedan pomoćni objekt (štala) te staro klizište, Ćivića Brdo, gdje su ugrožena četiri stambena objekta.