GLOBUS

ISTANBUL Uhapšen napadač u prostorijama vladajuće partije

Policija blokirala ulicu ispred zgrade u okrugu Kartal

Mi. K.

1.4.2015

Ubrzo nakon upada u prostorije vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), policija je uhapsila naoružanog napadača, potvrdili su turski zvaničnici za AP.

Prozori na gornjem spratu zgrade su razbijeni, a napadač je istakao tursku zastavu sa bijelim mačem. S prozora je dovikivao gomili okupljenoj ispred zgrade, ali se nije razumjelo šta je govorio, javlja privatna novinska agencija "Dogan", a prenosi "Reuters".

Selim Temurci iz AKP je, za privatanu televizuju NTV, rekao da je naoružani napadač upao u prostorije te partije, istjerao ljude iz zgrade i uzvikivao slogane protiv AKP-a.

Prema prvom izvještaju agencije "Dogan", u zgradu su upala dvojica naoružanih napadača. I "Russia today" javlja da su dvojica napadača ušla u prostorije Erdoganove partije.

Policija je blokirala put ispred zgrade u četvrti Kartal, na azijskoj strani Istanbula, navela je turska agencija.

 

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan rekao je da je napad na prostorije AKP-a pokušaj da se naruše mirovni pregovori s Kurdima.

Pripadnici zabranjene radikalne ljevičarske grupe juče su upali u zgradu suda i uzeli za taoca istanbulskog tužioca koji je ubijen sa tri hica u glavu.

Tokom protekle noći, kako su javile agencije, u dvije četvrti Istanbula sukobili su se policija i demonstranti, poslije talačke krize u kojoj su tužilac Mehmet Selim Kiraz i njegovi otmičari, pripadnici zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije Fronta (DHKP-C), ubijeni.

Kiraz je bio vodeća ličnost u istrazi smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine poslije 269 dana provedenih u komi, zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013. godine.