GLOBUS

ISTANBUL Uhapšena 22 militanta ekstremne lijevice nakon uzimanja talaca

Nakon sinoćnog ubistva otmičara javnog tužioca

Fena

1.4.2015

Turska policija je uhapsila u srijedu dvadesetak pripadnika ilegalne ekstremno lijeve grupe koja je izvala otmicu što se dan ranije završila smrću jednog suca i dvojice militanata, izvjestili su mediji.

Snage reda su izvele raciju u gradu Antaliji i uhapsile 22 studenta osumnjičena za povezanost sa Strankom/Revolucionarnim frontom za oslobođenje naroda (DHKP-C) koja je preuzela odgovornost za uzimanje talaca u utorak.

Kako je javila agencija Dogan, policija je intervenirala nakon što je dobila obavještenja da DHKP-C priprema druge otmice slične onoj koju je izveo u palači pravosuđa u Istanbulu.

Snage reda su intervenirale u utorak navečer kada su dva naoružana militanta bliska ovoj marksističkoj grupi nekoliko sati držala otetog tužilac i prijetila da će ga ubiti.

Dva otmičara su ubijena, a tužilac Mehmet Selim Kiraz je umro od rana zadobijenih vatrenim oružjem.

Tužilac je vodio istragu o okolnostima smrti Berkina Elvana, maloljetnika koji je umro 11. marta 2014. godine, nakon što je 269 dana bio u komi jer ga je policija pogodila granatom sa suzavcem u Istanbulu za vrijeme demonstracija u junu 2013.