BIH

Mogherini i Hahn: Imenovanje vlasti u BiH otvara put da se krene ka rješavanju problema građana

Predstavnici Evropske unije poručili

Fena

1.4.2015

Potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine će otvoriti put za nove vlasti na svim nivoima da počnu rješavati stvarne probleme s kojima se suočavaju građani BiH, a pogotovo problem visoke stope nezaposlenosti.

Ovo su poručili u zajedničkoj izjavi visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i povjerenik EU za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Ističu da će ključnu ulogu imati nove vlasti na državnoj i entitetskoj razini, u skladu sa svojim nadležnostima, u formuliranju i provedbi programa reformi na temelju zajedničke izjave koju je usvojio parlament BiH u februaru.

-Vlasti Bosne i Hercegovine sada moraju zajedno raditi kako bi poduzeli konkretne korake potrebne za približavanje zemlje Evropskoj uniji. U ovim naporima, bh. vlasti mogu računati na podršku Evropske unije- podvukli su Mogherini i Hahn u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.