BIH

Inzko: Nove Vlade moraju na prvo mjesto staviti interes građana

Visoki predstavnik u BiH

Onasa

1.4.2015

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su političke stranke konačno postigle dogovor o formiranju novih vlada na nivoima države i Federacije Bosne i Hercegovine i izrazio žaljenje što je više od pet mjeseci izgubljeno na razgovore o podjeli pozicija, saopćio je OHR.

Inzko je rekao da sada nije vrijeme za samodopadnost, nego za ozbiljan posao

"Građani očekuju od vlada da nadoknade izgubljeno vrijeme i počnu rješavati ozbiljne izazove sa kojima se zemlja i njeni građani suočavaju, posebno u oblasti zapošljavanja, vladavine prava, borbe protiv korupcije i napretka na putu euroatlanskih integracija.

Sada kada su koalicioni partneri dogovorili raspodjelu posla, krajnje je vrijeme da se počne sa stvarnim radom, a to je služenje građanima. Ukoliko su političke stranke bile iskrene u obećanjima datim građanima, dosadašnji način vođenja politike u Bosni i Hercegovini mora se radikalno promijeniti.Potreba građana za boljim životom u svim sferama mora napokon biti stavljena ispred interesa političkih stranaka i političara,” rekao je visoki predstavnik u BiH.