GLOBUS

Bivši diktator Buhari pobijedio na izborima u Nigeriji

Dosadašnji predsjednik nazvao je svog suparnika i čestitao mu na pobjedi

Fena

1.4.2015

Nigerijski opozicioni All Progressives Congress (APC) u utorak je proglasio izbornu pobjedu opozicionog kandidata Muhammadua Buharija, a dosadašnji predsjednik Goodluck Jonathan nazvao je svog suparnika i čestitao mu na pobjedi, priznavši poraz, objavile su agencije.

- Narod Nigerije preuzeo je vlast. Ovo je prvi put da se vlada u Nigeriji s vlasti uklanja isključivo demokratskim sredstvima, voljom naroda na izborima - rekao je glasnogovornik APC-a Lai Mohammed.

Budući da izborni rezultati nisu poznati za samo još jednu od 36 nigerijskih država, već je sada vidljivo da je Buharijeva pobjeda izraženija nego što se očekivalo, dok su Jonathan i njegova Narodna demokratska stranka pretrpjeli težak poraz. Po neslužbenim rezultatima pobjednicima je pripalo 15,1 miliona glasova, a poraženima 11,7 miliona.

Hiljade Nigerijaca izašle su na ulice velikog grada Kanoa na muslimanskom sjeveru Nigerije kako bi proslavile pobjedu svojeg kandidata koji se u kampanji predstavljao kao demokrat koji namjerava očistiti politiku od korupcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi i najsnažnijem gospodarstvu na kontinentu.

-Predsjednik Jonathan nazvao je telefonom u 17.15 kako bi priznao izborni poraz - rekao je voditelj Buharijeve kampanje Shehu Garba. "General Buhari prihvatio je njegovu čestitku i zahvalio mu na njoj", dodao je.

-Mislim da je priznao poraz. Postojao je strah da možde neće to htjeti učiniti, ali zbog ovog će zauvijek ostati junak. Napetosti će se drasatično smanjiti - rekao je Lai Mohammed.

Kasnije je stigla vijest da je Jonathan poraz priznao i javno. 

Buhari je već upravljao Nigerijom na čelu vojne vlasti od 1983. do 1985., ali ga je tada, također vojnim pučem, zbacio general Ibrahim Babangida. U međuvremenu je za sebe počeo tvrditi da se preobratio u uvjerenog demokratu te se kandidirao i izgubio na nekoliko posljednjih izbora, među ostalim i od Jonathana 2011.

Jonathanovih pet godina na čelu te velike izvoznice nafte obilježili su korupcijski skandali i krvava pobuna islamističke skupine Boko Haram.