GLOBUS

NEVJEROVATAN PROPUST LUFTHANSE Od 2009. znali da Lubitz boluje od teške depresije i da je sklon samoubistvu!

Nakon što je namjerno oborio avion Germanwingsa u francuskim Alpama

Autor:(A. Vr.)

1.4.2015

Kopilot za kojega se vjeruje da je prošle sedmice namjerno oborio avion Germanwingsa u francuskim Alpama informirao je svojedobno Lufthansinu pilotsku školu o teškoj depresiji od koje je patio, objavila je u jučer Lufthansa.

Predsjednik uprave Lufthanse Carsten Spohr ranije je izjavio da kompanije nije imala nikakve informacije koje bi upućivale da bi kopilot Andreas Lubitz bio sklon rušenju Airbusa Germanwingsa, tvrdivši da je bio potpuno sposoban za upravljanje letjelicom.

Lufthansa i Lubitz svojedobno su odlučili prekinuti njegovu pilotsku obuku na više mjeseci, ali je on nakon toga prošao liječnički pregled i dobio potvrdu da može letjeti.

Kad je 2009. nastavio obuku, nadležnima u pilotskoj školi predočio je liječničke potvrde u kojima stoji da je imao 'prethodne epizode teške depresije', objavila je Lufthansa, navodeći pojedinosti iz komunikacije putem elektronske pošte između Lubitza i pilotske škole.

Državni tužilac u Duesseldorfu u ponedjeljak je objavio da je Lubitz, prije nego što je dobio pilotsku dozvolu, bio liječen zbog sklonosti samoubistvu.

Potvrde o bolovanju, koje su prošle sedmice pronađene poderane, ukazuju da je Lubitz patio od bolesti koja ga je dokrajčila. Germanwings je objavio da nije dobio potvrdu o bolovanju za dan kad se dogodila tragedija.

Lufthansa je prepisku između Lubitza i pilotske škole nakon interne istrage proslijedila državnom odvjetništvu u Duesseldorfu, objavila je kompanija.

Osiguravatelji su rezervirali 300 miliona dolara za pad aviona Germanwingsa, saopćila je jučer je Lufthansa. Iznos obuhvata financijsku naknadu porodicama poginulih i trošak srušenog aviona.

Advokati koji zastupaju neke od žrtava pada aviona Germanwingsa zatražili su u utorak dodatne psihijatrijske preglede pilota.