BIH

Roditelji traže od vlasti da hitno uklone agresivne pse s ulica!

NEZADOVOLJSTVA Zbog učestalih napada na učenike

Autor:A. NALO

1.4.2015

Na meti čopora pasa lutalica, koji na gradskim ulicama siju strah, svakodnevno su i učenici osnovnih škola. Na ovaj su problem već nekoliko puta ukazivali preplašeni roditelji, direktori i nastavnici, ali je adekvatna reakcija nadležnih vlasti izostala.  

Gorući problem

Da bi još jednom ukazali na ovaj gorući problem u Kantonu koji niko ne rješava te pozvali vlast da hitno reagira, sutra će se javnosti iz OŠ "Aleksa Šantić" zajednički obratiti predstavnici Vijeća roditelja KS i Sindikata osnovnog obrazovanja te direktori škola.

- Situacija je odavno izmakla kontroli! Prema našim saznanjima, najalarmantnije je u Starom Gradu, u Logavinoj ulici. Roditelji od učestalih napada čopora više ne mogu odbraniti svoju djecu. Ništa bolje nije ni na Ilidži, odnosno u Sokolović-Koloniji, gdje je nedavno do kosti izgrizena nastavnica koja je doživjela traumu - kazala je za "Avaz" Amela Penava, predsjednica Vijeća roditelja KS.

S mrtve tačke nije se pomjerila ni priča o otvorenju Higijenskog servisa u Buča Potoku, čije su ekipe do sada uveliko trebale uklanjati opasne pse s ulica.

Ugroženo zdravlje

Penava smatra da su zbog nebrige zajednice gradske ulice pune psećeg izmeta koji ugrožava zdravlje građana i djece.

- Tražimo od nadležnih da nas zaštite. Želimo da se uklone bolesni i agresivni psi koji predstavljaju opasnost za sve. Malo se priča o tome koliko je opasan njihov izmet za ljude. Jednom kad se čovjek zarazi, uvijek je kliconoša - istakla je Penava.

Napadnuta djevojčica oboljela od dijabetesa

Kako nam je kazala Penava, čopor pasa nedavno je napao i djevojčicu u Starom Gradu koja je zbog stresa dobila dijabetes.

- To nije nimalo bezazleno i zahtijeva liječenje cijelog života. I zato to nisu stvari pred kojima trebamo zatvarati oči, već adekvatno zaštititi djecu - naglasila je Penava.