BIH

Za nauku 24.000, a za rad političkih stranaka skoro 400.000 maraka!

RASPODJELA NOVCA Izdvajanja iz budžeta TK za 2015. godinu

A. HADŽIĆ

1.4.2015

Budžet Tuzlanskog kantona za 2015. godinu iznosi 384.620.949 maraka. U odnosu na prethodnu godinu, budžet je manji za oko 40 miliona maraka, što je, prema izjavi premjera Vlade TK Bege Gutića, prvi korak ka sanaciji budžeta.

Realno planiranje

- Ova vlada opredijelila se za realno planiranje budžeta. Istina,  na prihodovnoj strani nedostaje oko 15 miliona maraka, ali kroz planirani rebalans mi ćemo ta sredstva morati naći ili na prihodovnoj ili na rashodovnoj strani - kazao je Gutić.

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste sramotnih 24.000 maraka namijenjenih ulaganju u nauku, kao i 60.000 maraka planiranih za razvoj Tuzlanskog kantona. Također, smanjena su sredstva namijenjena za rad RTV Tuzlanskog kantona, ali i ona koja su godinama iz budžeta crpili pojedini lokalni stranački mediji.

Za razliku od sredstava namijenjenih nauci i zapošljavanju, političkim strankama u Tuzlanskom kantonu u 2015. godini namijenjeno je 391.649 maraka. Najviše će pripasti SDA, više od 118.000 KM, dok je za rad ostalih parlamentarnih stranaka, zavisno od broja poslanika u Skupštini, planirano između 30 i 60 hiljada maraka.

Planirani budžet znatno je, u odnosu na prethodnu godinu, umanjio  sredstva namijenjena socijalnom zbrinjavanju građana po svim osnovama, kao i sredstva za zapošljavanje.

- Samo letimičnim pregledom budžetskih stavki može se zapaziti da je za podršku zapošljavanju u tekućoj godini predviđeno samo 2.000 maraka. Ako se zna da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje oko 100 hiljada nezaposlenih, onda želim vjerovati da je ova budžetska stavka štamparska greška, a ne svjesna namjera Vlade da uskrati podršku zapošljavanju. Većina je prihvatila ovakav budžet i ova stavka ide njima na dušu - komentirao je Fuad Imamović, poslanik Stranke za BiH.

Rebalans u junu

Prvi rebalans budžeta, koji je prilikom rasprave iznio Samid Zekan, poslanik DF-a, trebao bi biti urađen već u šestom mjesecu.

- Mislim da je potrebno prihvatiti i ovakav manjkav budžet nego da nemamo budžeta. Slažem se da ima manjkavosti kada je u pitanju i prihodovna i rashodovna strana. Budžet prihvatamo, ali uz zaključak da se do 1. juna ide u rebalans. Do tada će i Vlada i Skupština imati vremena da analiziraju i prihode i rashode i omoguće uravnoteženje budžeta - istakao je Zekan.