GLOBUS

Desničar iz Velike Britanije bezuspješno pokušavao spaliti zastavu EU i postao predmet šprdnje

Video snimak izazvao podsmjeh

(Al. Ti.)

31.3.2015

Jedan mladić iz Velike Britanije, za kojeg se vjeruje da je ekstremni desničar i neonacist, snimljen je kako neuspješno pokušava zapaliti zastavu Europske unije.

"Europska unija korumpirana je do srži. Oduzet će nam nacionalnost, identitet, slobodu govora i suverenost. Njezina prisilna politika masovne imigracije je genocid za Britance. Glavni joj je cilj da nas i našu zemlju izbriše s lica Zemlje. Ne želimo biti dio toga. Vadite nas van", može ga se čuti kako govori.

Uz uzvike "Zadržite Britaniju britanskom!" i "Živjela Britanija" pokušao je potom zapaliti zastavu upaljačem. Kad mu to nije uspjelo iz prvog pokušaja, njegov pokušaj nastavio se pune dvije minute, sve dok video nije okončan.

Video se isprva pojavio na Facebooku, ali ubrzo je izbrisan. Ipak, dospio je do YouTubea, a Independent piše da mu je autentičnost nije potvrđena. Iznova su ga objavile antifašistički aktivisti, prozvali muškarca britanskim nacistom te izazvali val parodija na temu. Osim toga, napravljena je i stranica na Facebooku koja "slavi radost" koju ovaj video donosi.