KOLUMNE

Briselska bruka

Komentar dana

Indira ĆATIĆ

1.4.2015

Diplomatska mreža države, osim po dugogodišnjim opskurnim rezultatima, u svijetu je poznata po nepoznatim i jednako toliko kompetentnim diplomatima. Čast izuzecima, marljivim predstavnicima BiH u nekim metropolama, većini je domet sazivanje sijela za bliske prijatelje. No, nisu "krivi" samo oni nego i sistem koji takve šalje na važna radna mjesta. I još ih dobro plaća za nerad.

Posebna su priča porodične veze na osnovu kojih se atraktivne destinacije rezerviraju samo za podobne te mladomuslimanske kadrove. Jer, ko bi drugi, pobogu, bio pogodniji za predstavnika BiH u Maleziji. Eh, tamo se vodi računa i o stresu porodice ambasadora Tarika Bukvića, koji će, sve su prilike, morati ostati u fotelji još jedan mandat. Da se Bukvići ne bi stresirali!

S druge strane, prema uvriježenim, nakaradno postavljenim aršinima, na još važnijim pozicijama, poput Misije pri UN-u, ne gleda se ne samo na stres nego ni na to imaju li diplomati za kifle.

Isto tako, sjeća li se iko gola koji je dala naša ambasada u Briselu, centru svijeta za BiH, trenutno najvažnijem. Vjerovatno ne sjeća. Ali se zato Brisel više sjeća nas po, primjerice, diplomatskim akcijama službenog Zagreba nego predstavništva zvaničnog Sarajeva.

Na žalost ove države i njenih običnih građana, Brisel je dobio novi razlog da nam se smije. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, naime, za šefa Misije BiH pri NATO-u predložio je kompromitiranog kandidata. Da je takav, govori podatak o tome da nije prošao sigurnosne i druge provjere Saveza.

Ovo Bakiru nije prvi put da bruka državu, navikao je narod od njega, ali gdje baš da udari na NATO!? Ako je zaboravio da se tamo, uz EU, jačaju temelji države, na to ga je nedavno znakovito podsjetio bivši predsjednik Amerike Bil Klinton (Bill Clinton).

No, Bakir, kao i obično, nikoga ne sluša, a novom briselskom brukom kao da državi i narodu kazuje: "O svojim temeljima se brinem, a za vaše...“