BIH

I Dom naroda PFBiH podržao budžet za 2015.

Nakon potvrđivanja novog saziva Federalne vlade

A.Du.

31.3.2015

23:00 Dom naroda Federalnog parlamenta većinom glasova je podržao federalni budžet za 2015. godinu u iznosu od 2,3 milijarde KM. Kao i u Predstavničkom domu, budžet su podržali delegati koji dolaze iz parlamentarne većine odnosno iz SDA, HDZ-a BiH, te DF-a, kao i delegati iz SDP-a. Za je glasalo 42 delegata, pet je bilo protiv, a četiri suzdržana.

21:46 Sa 54 glasova za, pet protiv, te 14 suzdržanih, Predstavnički dom je većinom glasova usvojio je federalni budžet za 2015. godinu u iznosu od 2,3 milijardi KM. Tako je usvajanje budžeta spasilo doslovno pet glasova poslanika SDP-a koji su glasali za, iako su u opoziciji.

Budžet su podržali poslanici iz SDA, HDZ-a BiH, te DF-a. Protiv su bili poslanici iz Naše stranke, a suzdržani su bili poslanici SBB-a, HDZ 1990 i SBiH. Budžet mora potvrditi i Dom naroda.

Sanel Razić, poslanik SBB-a, rekao je da je neozbiljan način donošenja budžeta po hitnoj proceduri.

-Plate su povećane, pa i izdaci za administraciju. Da li su to restriktivne mjere javne potrošnje – upitao je Razić.

Poslanik Naše stranke Denis Gratz iskazao je bojazan da je Parlament FBiH svjesno doveden u situaciju kada po hitnoj proceduri mora donositi budžet, kako bi se javnosi ne bi polagali računi.

Poslanica SBB-a Zana Marijanović je kazala da je simptomatično da kultura nije ni spomenuta u ekspozeu premijera Novalića. Ona je ukazala na tešku situaciju u kojoj se nalazi ova oblast, te je uložila određene amandmane na federalni budžet.

-Kultura je nezaobilazan faktor u transformaciji društva u cjelini, a ne samo za "šačicu“ nas kulturnjaka. Sve dok mi imamo takav stav prema umjetnicima, naša pozorišta će biti prazna, a filmovi rijetki, a ulazi u muzeje zakovani daskama – kazala je Marjanović.

Novalić je rekao da je Vlada FBiH odbila sve amandmane, uz obećanje da će se oni razmotriti prilikom rebalansa budžeta.

20:42 Nakon potvrđivanja novog saziva Federalne vlade, u toku je nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj je planirano usvajanje budžeta za 2015. godinu.

Prethodno je zasjedao novi saziv Vlade predvođen premijerom Fadilom Novalićem kako bi se usaglasio prijedlog budžeta, koji je ranije predložila stara Vlada Nermina Nikšića. Budžet je težak više od 2,3 milijarde KM.

Premijer Fadil Novalić obrazložio je da budžetski deficit iznosi 684 miliona KM. Ova sredstva, kaže, pokušat će se nadomjestiti sredstvima MMF-a, Svjetske banke, te sredstvima od emisije obveznica i trezorskih zapisa. Ukpan iznos vanjskog duga, kaže, iznosi 989 miliona maraka.

-Nemamo puno manevarskog prostora. On znosi svega šest posto, to je nedovoljno za reforme. Budžet je socijalni, a ne razvojni, Održat ćemo dostignuti nivo prava za korisnike. Za više od 7.300 zaposlenih planirano je 194 miliona KM. Svakako bit će meninovan i rebalans budžeta – kazao je Novalić.