GLOBUS

KOLIKA JE CIJENA UBISTVA BORISA NEMCOVA Atentatorima obećano 80.000 eura

Glavni opozicionar vrha u Rusiji ubijen u februaru

(Al. Ti.)

31.3.2015

Petoricu osumnjičenih, koji su uhapšenih u februaru nakon ubistva ruskog opozicionog čelnika Borisa Nemcova, rusko pravosuđe optužilo je za naručeno ubistvo, objavio je sud u Moskvi.

U priopćenju je sud naveo da su petorica muškaraca, iz Čečenije i Ingušetije, opuženi na temelju člana 105 ruskog kaznenog zakona o ubistvima koje je počinila grupa osoba kako bi si priskrbila materijalnu korist ili po narudžbi, što upućuje da istražitelji razmatraju trag naručenog ubistva.

Bivši zamjenik premijera i protivnik Vladimira Putina Boris Nemcov ubijen je u noći između 27. i 28. februara u središtu Moskve, dok se s partnericom vraćao doma.

Petoricu su ruske vlasti uhapsile sedam dana nakon ubistva. Jedan od njih je bivši policajac Zaur Dadaijev, koji je na početku istrage priznao krivicu da bi zatim tvrdio da je riječ o iznuđenom priznanju tokom mučenja.

Ostala četvorica također tvrde da su nedužni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ubistvo Borisa Nemcova provokacijom i obećao da će biti poduzeto sve kako bi naručitelji i izvršitelji bili pronađeni i kažnjeni.

Nekoliko osoba bliskih Nemcovu odbacilo je tezu o islamističkoj pozadini ubistva koju je razmatrala policija.

Ruski dnevni list Komersant u ponedjeljak je, pozivajući se na izvor blizak istražiteljima, objavio da je rusko istražno povjerensto identificiralo muškarca koji je izvršiteljima dostavio oružje i vozilo za to ubistvo.

Osumnjičeni, čiji identitet nije otkriven, navodno je obećao 80 hiljada eura svakom sudioniku ubistva.