REGION

Turska: Oslobođeno 200 oficira optuženih za pokušaj puča

Iznenađujuća odluka suda u Istanbulu

Redakcija

31.3.2015

Jedan sud u Istanbulu je danas je iznenađujuće oslobodio više od 200 pripadnika vojske, kojima je ponovo suđeno pod optužbom da su 2003. godine skovali zavjeru za zbacivanje konzervativne islamske vlade Turske, objavili su mediji.

U završnoj riječi, tužilac je zatražio oslobađanje svih optuženih, ukazavši da nema dokaza protiv njih, prenijele su TV-stanice NTV i CNN-Turk.

Presuda, donijeta poslije pauze od nekoliko sati, dočekana je uz ovacije rodbine optuženih u sudu, javila je novinska agencija Dogan.

Prvi proces protiv 236 ljudi u predmetu "Balyoz" ("Malj") završio se septembra 2012. izricanjem visokih zatvorskih kazni, a neki od osuđnih su bili medju najvišim oficirima vojske. "Mozak" navodne zavjere, general Četin Dogan, bio je osuđen na 20 godina zatvora.

Ali, presuda je poništena zbog nedostatka dokaza i novo suđenje je počelo novembra 2014. godine.

I na novom suđenju oficiri su negirali učešće u navodnoj zaveri 2003. protiv vlade Redžepa Tajipa Erdogana u to vrijeme premijera, a sada predsjednika Republike. Tokom prvog suđenja, kritičari su ukazivali na pristrasnost suda i na sumnjivu autentičnost dokaza protiv optuženih. Erdogan je pozdravio prvobitnu osuđujuću presudu koja je bila u skladu s njegovom željom da liši tursku vojsku političkog uticaja.