BIH

Izabrana nova Vlada FBiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH

A. Du.

31.3.2015

19:00 Nova Vlada FBiH izabrana sa 57 glasova, pet suzdržanih, te 22  protiv. Predstavnički dom je većinom glasova potvrdio imenovanje nove Federalne vlade.
Vlada je izabrana glasovima poslanika iz SDA, HDZ-a BiH, te DF-a. Protiv su bili poslanici iz SBB-a, SDP-a, Naše stranke, a suzdržani su bili poslanici iz HDZ 1990 i SBiH.

18:58 Poslanici iz opozicije iznijeli su niz kritika na okolnosti u vezi s formiranjem federalne vlasti, te ekspozea budućeg premijera. Poslanik SBB-a Sead Jusić je upitao Novalića da li ima i minimum saglasnosti sa svojim koalicionim partnerima, dodavši da nije siguran u to.

-Zbog vaših međusobnih animoziteta, ne vjerujem da će se išta dobro uraditi za FBiH – kazao je Jusić.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a, rekao je kako mu se iz ekspozea novog premijera čini da će "bogati biti bogatiji, a siromašni siromašniji“.

-Sve mjere koje se pominju su na štetu siromašnog čovjeka, a na korist bogatog čovjeka – zaključio je on.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović je rekao da je opozicija unaprijed istrčala u prazan prostor kazavši kako ova Vlada ne valja.

-Elementarna demokratska praksa govori da svakom novom sazivu Vlade da vremena da pokaže šta može – kazao je on.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, odgovorio je Osmanoviću da ga iznenanuđuje da je već na današnjoj sjednici počeo držati lekcije.

-Sam predsjednik FBiH je u uvodnom izlaganju rekao da nisu najsposobniji kadrovi. Zaista zabrinjava kada šef izvršne vlasti u startu kaže da to nisu najsposobniji kadrovi, pa kako bi se tek opozicija trebala o njima očitovati. Ne vidimo da će ova Vlada napraviti išta dobro – kazao je on.

18:18 Poslanik Naše stranke Denis Gratz rekao je kako ne zna zašto su koalicioni partneri doveli do toga da se država i FBiH obezvrijede na način kako je danas učinjeno.

- Sve ste nas doveli pred svršen čin. Imamo par šablonskih biografija, nema programa ministara, nemamo vizija ministara. Nijedna izjava gospodina Novalića nema uporišta u budžeta. Neće biti prvi put da od SDA kadrova čujemo puno toga sjajnoga, a kasnije se ništa ne realizira. Ostavili ste utisak da ste vlast dogovorili zbog roka, te zbog interesa pojedinaca. Zašto ovo radite, čemu i za koga ova farsa, ako smatrate da bi neko nekoga mogao prevariti. Dok se međusobno nadmudrujete, puna su vam usta građana. Da poštujete građane ne biste zapošljavali svoje kadrove kao što radi SDA, niti bi vi iz DF-a zarad fotelja prihatili nacionalne predznake. U kampanji ste govorili jedno, danas radite drugo – kazao je on.

Poslanik SBB-a Mahir Nurkanović rekao je da Novalićev ekspoze ne nudi ništa novo. Riječ je kaže o ekspozeu koji nema utemeljenja.

-Nemojte zavaravati javnost. Recite šta to znači dobiti četvrtu tranšu od MMF-a, te šta znači produženi stand-by aranžman. Najava od osnivanju novih agencija za zapošljavanje mi liči na formiranje Agencije za privatizaciju koja još nije ni počela s radom. Mi kao lideri opozicije u FBiH pratit ćemo pomno sve poteze koje ste naveli. Dobar plan sadrži i rokove, koje niste naveli – kazao je Nurkanović.

17:55 U toku je sjednica Predstavničkog doma na kojoj treba da se izabere nova Vlada FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je rekao kako vjeruje da su novi članovi Vlade svjesni da su najodgovorniji za stanje u Federaciji. Mnogi građani koji danas teško žive, kaže, očekuju od nas pozitivne promjene“.

Vlada je, ističe, sastavljena na takav način kako je to moguće, te je dodao da vjeruje da će ona moći napraviti promjene.

- Često zabrinjava da nekad i nema spremnsoti da se riješavaju problemi kako bi se postigao napredak u Federaciji. Ne možemo očekivati ni čarobni štapić ovog saziva Vlade u vrlo kratkom vremenu - rekao je Čavara.

Kaže da je previše vremena potrošeno na razna nadmudrivanja stranačka i nestranačka pa se dojam stvorio da postoji naboj, koji je nepotreban.

- Novi članovi Vlade nisu ni najsposobniji ni najljepši ali su u ovom trenutku jedini mogući. Nadam se da ćemo novoj Vladi pomoći u riješavanju bitnih problema - kazao je Čavara, dodavši da je svjestan da je bilo puno sukoba u vezi s formiranjem vlasti, zbog čega je cijeli proces previše dugo trajao.

Prije imenovanja nove Vlade novi premijer Fadil Novalić (SDA) pročitao je svoj ekspoze. On je prije toga dao kraći presjek makroekonomskih pokazatelja u proteklim godinama. S tim u vezi Novalić se osvrnuo na period uvođenja PDV-a u 2006. godini, te na svjetsku ekonomsku krizu u 2008. godini. Ova dva perioda su, kaže, ključna za objašnjenje današnje loše finansijske situacije.

- Neagresivno činjenje reformi iza 2010. godine je također zaslužno za situaciju u kojoj se nalazimo danas. Strane investicije su pale i najniže su do sada. Imamo pet oblasti javne potrošnje u kojima trošimo više od prosjeka u Evropi. Stanje je dalko od dobrog. Ali moramo ga prihvatiti - kazao je on.

On je prezentirao mjere koje Vlada namjerava poduzeti u svom mandatu, a to su smanjenje javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, podrška privredi, borba protiv korupcije, te uspostavljanje održive socijalne oblasti.

- Prva mjera bi bila donošenje moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru. Treba nam restriktivna fiskalna politika. Servisiranje duga iznosi 989 miliona KM, a 684 miliona KM je višak rashoda naspram prihoda. Platna bilansa je u neravnoteži. MMF će nam biti potreban. Dosadašnji stand-by aranžman želimo pretvoriti u dugoročni aranžman – kazao je Novalić.

Fokus je, kaže,  i na restruktuiranje javnih preduzeća, jer su ona na gubitku. Jedna od privj mjera je ukidanja naknada koje nemaju karakter plate. Kaže da Vlada ima namjeru da smanjiti ukupan broj nameta koji sada iznosi 72 posto.

Najavio i povećanje broja zaposlenih, te restriktivno povećanje kazni zbog rada na crno, reformu tržišta rada donošenja novog zakona o radu.

- U potpunosti sam svjestan ovih osjetljivih reformi, ali sada je stanje neodrživo - kazao je on.

Također, novi premijer je kazao da se treba povećati i naplata javnih prihoda, a najavio je poreze na nepokretnu i prekomjernu imovinu, te na luksuz.

- Odlučili smo se za uvođenje nagrada za izvođenje ljudi iz sive zone. Radit ćemo na privatizaciji javnih preduzeća, jer država jednostavno nije dobar gazda. Provest ćemo efikasniju zaštitu naše imovine u drugim državama, te formirati agrofond radi razvoja poljoprivrede – neke su od mjera koje je najavio Novalić.

Naglasio je da je neophodno nastaviti sa ulaganjima u termo i hidro centrale, te vjetroelektrane, zatim sa eksploatacijom nafte. Najavio je čak i uvođenej novih akciza na naftu radi gradnje autoputa, te mogućnost povećanja putarina.

- Moramo nastaviti sa restruktuiranjem rudnika koji su na izdisaju. Tu će nam trebati međunarodna pomoć. Trebamo restruktuirati fabrike u namjenskoj industriji koje iskazuju gubitak - kazao je on.

Borba protiv korupcije, rekao je, obavezna je stvar koja se nameće.

- Treba imperativno početi proces oduzimanja nelegalno stečeno imovine, ali to se ne može realizirati bez pomoći međunarodne zajednice – poručio je on, dodavši da se sve ove mjere, između ostalog, nalaze u Sporazumu za rast i zapošljavanje koje je predstavila Delegacija EU u BiH.

Poslanik SBiH Salem Halilović je rekao da, ako je suditi prema atmosferi tri stranke, ne piše nam se dobro.

- Svjedoci smo da je izražen neviđen stepen nepovjerenja između tri stranke. Ovako nešto niej viđeno ni zapamćeno. Prvi put imamo tri stranke koje su formirale Vladu a da se međusobno još nisu prioznale kao partneri. Građani nemaju puno razloga da očekuju ozbiljan rad. Ovo je nazor Vlada - kazao je on.

16:52 Sa više od četiri i po sata kašnjenja, počela je sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sazvana s ciljem potvrđivanja Vlade FBiH, koju čine premijer i ministri iz SDA, DF-a i HDZ BiH.

Kandidati su:

- premijer Fadil Novalić (SDA),

- ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ),

- ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF),

- ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (SDA),

- ministar pravde Mato Jozić (HDZ),

- ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović (DF),

- ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ),

- ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZ),

- ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (SDA),

- ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević (SDA),

- ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ),

- ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović (SDA),

- ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF),

- ministar razvoja, poduzetnišva i obrta Amir Zukić (SDA),

- ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF),

- ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ), i

- ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA).

Sjednica je kasnila jer se čekao ishod na državnom nivou, odnosno imenovanje Vijeća ministara BiH. Dok se čekao signal sa državnog nivoa, federalni poslanici su vrijeme provodili u restoranu Parlamenta, po hodnicima, te u obližnjim kafićima.