BIH

Radnici "Aide" počeli sa proizvodnjom koja će trajati do 15. aprila

Samo za 60 radnika iz pogona "Tuzla"

M. Ahmedić

31.3.2015

Radnici Tvornice obuće "Aida" počeli su sa proizvodnjom koja će trajati do 15. aprila tekuće godine, ali samo za 60 radnika iz pogona "Tuzla".

Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika "Aide", kaže da se radi o poslu koji je Bahrudin Bašić, direktor "Aide", ugovorio sa firmom "Koteks" iz Tešnja, te potpisao ugovor na petnaest dana o proizvodnji za hiljadu pari obuće.

- Naša tvornica ima ukupno 317 radnika u pogonima Tuzla, Lukavac i Duboki potok, a direktor Bašić je ugovorio posao samo za šezdeset radnika iz pogona "Tuzle" da urade hiljadu pari najkasnije do 15. aprila. Za radnike pogona "Lukavca" i "Dubokog potoka" do daljnjeg nema posla. Mi iz sindikata radnika nismo pristali na ovaj direktorov poduhvat. Mi se i dalje držimo svog zahtjeva da hoćemo posao za sve radnike i na period od najmanje deset mjeseci, da se odplaćuju samodoprinosi i isplaćuje minimalni lični dohodak od 360 maraka. Ne želimo posao na petnaest dana i samo za nekoliko radnika - kazala je Aličić.

edina-alicic-predsjednica-sindikata-radnika-aide

Foto: M. Ahmedić (Aličić: Za radnike pogona "Lukavca" i "Dubokog potoka" do daljnjeg nema posla)

Naglasila je da i ako radnici proizvedu hiljadu pari do ovog određenog roka i zadovolji kvalitet kupca, kako kaže, navodno, moguće je potpisivanje novog ugovora o proizvodnji na deset hiljada pari, ali, tvrdi, ni u tom slučaju neće biti posla za sve radnike.

- I u tom slučaju uposlenih neć biti više od 120 radnika. Među pojedinim radnicima vlada velika nesigurnost i strah od otkaza, pod pritiskom od strane direktora su i pristali na posao od petnaest dana. Mi iz sindikata čekamo da nam iz Vlade TK-a jave šta su odlučili po pitanju naših problema. I dalje se držimo stava da se u ovoj godini uveže 18 godina radnog staža za svih 316 radnika - istaknula je Aličić.

Dalje je navela da je kantonalna Vlada predložila da u naredne tri godine, svake godine po 75 radnika šalje u penziju, ali, tvrdi, sindikati radnika ne pristaju na takav prijedlog.

- Pristat ćemo na takvo uvezivanje staža samo ako ćemo mi ostali imati posao u tvornici, raditi u proizvodnji i na taj način za te tri godine stjecati uslove za penziju. A da nas pošalju na biro bez uvezanih 18 godina radnog staža nećemo nikada pristati. Vlasti su od nas tražile da  ih pustimo da dišu, a proteklih dana smo ih pustili. Što su disali, disali su. Ako nam kantonalna Vlada ubrzo ne ispuni naš zahtjev, ponovo stupamo u proteste i nastavljamo se boriti, ako treba i svojim životima - podvukla je Aličić.