BIH

Podignuta optužnica protiv Jovana Novakovića

Zbog ratnog zločina na području opštine Bratunac

Mi. K.

31.3.2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jovana Novakovića zvanog "Jovo" i "Vojvoda" (1952.) iz Srebrenice, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od početka mjeseca maja do kraja 1992. godine, u vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Bratunac, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu komandira čete Moštanice Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava.

On se tereti da je naređivao, počinio i pomagao progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, i to deportacijom, nezakonitim zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljnih fizičkih, psihičkih povreda i narušenja zdravlja.

U okviru počinjenja ovih zločina, optuženi je dana 10.05.1992. godine komandovao i rukovodio pripadnicima TO, koji su opkolili a potom i napali selo Suha u opštini Bratunac, većinski naseljeno bošnjačkim stanovništvom, izvodili civile iz njihovih kuća i nezakonito ih lišavali slobode, kojom prilikom su u centru sela skupili oko 300 civila mještana sela, po naredbi optuženog ih sproveli na fudbalski stadion u Bratuncu, gdje su žene, djeca i starci razdvojeni od muškaraca i autobusima deportovani u Kladanj, a muškarci nezakonito zatvoreni u Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Bratuncu.